Valken’68 krijgt Lugdunum niet op de knieën

Valken’68 krijgt Lugdunum niet op de knieën
Leiden

Lugdunum stapte als morele winnaar het veld af na de topper tegen Valken’68. De Leidse ploeg piepte en kraakte, maar hield stand tegen de belager (0-0) en mocht zo een winstpunt bijschrijven en is ook na negen speeldagen nog steeds de lijstaanvoerder. De Valkenburgers deden zichzelf tekort, maar behielden het gevoel dat later de rollen zullen zijn omgekeerd voor wat betreft de hoogste positie.

Jaap Janssen kon na afloop weinig sympathie op brengen voor de speelwijze van Lugdunum. ,,Volgens mij is dit spel bedoeld om het publiek te vermaken. Ik heb maar één ploeg gezien die deze intentie had”, sprak de voorzitter van de bezoekers. Zijn zienswijze was te billijken, zeker omdat het resultaat voor de ploeg van Arie van Duijn tegenviel. Valken’68 had de lakens uitgedeeld, maar Kevin Wassenaar bleek in staat om voor de zesde keer dit seizoen zijn doel schoon te houden.

Tim de Cler (39), die voorop was gegaan in de strijd maar er wel doorheen zat, erkende dat zijn manschappen een ‘maximaal resultaat’ hadden geboekt en dat er sprake van ‘hangen en wurgen’ was geweest. Het gaatje tussen beide ploegen bleef zo vier punten, hoewel Die Haghe door te winnen bij RCL wel naderde tot op een punt van de ploeg die zich vorige week al verzekerde van de eerste periodetitel.

Lugdunum startte nog brutaal en kreeg binnen een tijdsbestek van anderhalve minuut vier hoekschoppen te nemen. Erwin van der Nagel kon zich zo meteen opwarmen. Daarna duurde het ruim een halfuur voordat de sluitpost weer eens werd getest. Valken’68 dicteerde in die ruime tussenfase met verzorgd voetbal waarbij Van Duijn zijn team later complimenteerde met de geleverde concentratie in balbezit en bij balverlies.

Het leverde wat mogelijkheden op via kopballen naast van Matthias van Beelen en Sven Boonstoppel en schoten vanuit de tweede lijn van Danny Boere en Mark Langeveld. Matthijs de Mooij kwam het dichtst bij de 0-1. Zijn kopbal werd van de doellijn afgehaald. Pas in de laatste tellen van de eerste helft moest Van der Nagel zich nog strekken op een verraderlijke kopbal van Ozan Isitir.

Na de rust was het veel van hetzelfde. Lugdunum moest leunen en hopen op een uitbraak, terwijl Valken’68 zocht naar gaatjes in de defensie van de Leidenaars. De Cler en de zijnen hielden de gelederen grotendeels gesloten, maar toch bleef het wachten op de bevrijdende treffer van de in het donkerblauw gestoken uitdager.

Van Beelen, op aangeven van de sterk spelende Timo Schaap, dacht met een ferme kopbal de matchwinnaar te worden, maar Wassenaar toonde andermaal zijn prima vorm. De uitploeg bleef gevaarlijk(er), maar kreeg het niet voor elkaar om Lugdunum de eerste nederlaag toe te brengen. De Leidenaars hadden zelfs de zaken geheel en al op de kop kunnen zetten. Een kopbal van Tobias Schaafstra belandde op de arm van De Mooij en een strafschop had zomaar gegeven kunnen worden.

Een winstpartij zou zeker teveel van het goede zijn geweest voor de ploeg van Jan Wansink en Henk de Cler, maar de 0-0 voelde eigenlijk al als een driepunter. Tevreden stapte Lugdunum zo een feestavond in, terwijl Valken’68 wel recht had om te mokken. Het vertoonde spel gaf in elk geval wel genoeg aanleiding om geloof te houden in een goede afloop. De Valkenburgse honger naar de hoofdprijs is alleen maar groter geworden.

Lugdunum-Valken’68 0-0. Scheidsrechter: Switser. Toeschouwers: 200.

Lugdunum: Wassenaar, Berdai, De Cler, Schaafstra, C.Isitir, Vrede, Brandt, Latifi, Van Leeuwen (73. Escudero), Boukhidous, O.Isitir.

Valken’68: Van der Nagel, Van Duijn, De Mooij, Haasnoot, Boere, S.van der Plas, Langeveld, Van der Bent (79.Hogewoning), Boonstoppel (68.J.van der Plas), Van Beelen (75.Van Delft), Schaap.

Meer nieuws uit Sport Regionaal