Bloeddorstig Leiden verslaat Den Bosch

Foto: Taco van der Eb

Redactie Leidsch Dagblad
leiden

Den Bosch zou de grote uitdager van landskampioen Zorg en Zekerheid Leiden worden dit seizoen, althans daar werd op gezinspeeld, maar zaterdag in de Vijf Meihal had de thuisploeg weinig te duchten van het Brabantse basketbalbolwerk. Het was wachten tot de Bossche weerstand zou verschrompelen, en dat gebeurde in de tweede helft (67-53).

Het was zaterdag een topwedstrijd zonder topbasketbal. Spectaculaire individuele hoogstandjes waren er zeker, maar het was vooral beuken, jagen en draven, en de bloeddorstige wil de ander te onderwerpen.

Dat overlevingsinstinct werd aangewakkerd door de ruimdenkende arbitrage die, na een weifelend begin, leek aan te voelen dat het vanavond ‘het is hij of ik’ zou zijn. Die aarzelingen zaten in twee veel vlug gegeven persoonlijke fouten voor Gabe Kennedy en een onverklaarbare call tegen Den Bosch, waardoor het geen 4-4 werd maar na twee watervlugge aanvallen van de thuisploeg 8-2.

Vanaf dat moment ook dicteerde Zorg en Zekerheid Leiden het scorebord, dat nog maar één keer een Bossche voorsprong aangaf (28-29, vlak voor rust). Een paar keer was ZZ uitgelopen en telkens klampte EiffelTowers zich aan de tegenstander vast, tot dat niet meer lukte.

De uitgevallen Seamus Boxley keerde na zijn blessurebehandeling in de tweede helft in een iets andere rol terug, meer als een spelbepaler. Ook daar bleek hij van grote waarde. Gestaag bouwde Leiden zijn voorsprong uit. Arvin Slagter lokte aan de zijlijn uitgekookt drie vrije worpen uit die hij er feilloos ingooide, Terry Sas maakte zijn driepunter (67-51) en onderwijl greep Slagter Kees Akerboom bij de keel en Akerboom deed hetzelfde bij de Leidenaar, tot Den Bosch zijn laatste teken van leven gaf (67-53).

Leiden-coach Toon van Helfteren kon zich niet heugen hoe lang het geleden was dat Den Bosch zo weinig punten maakte. Het bleek negen maanden terug te zijn, in de play-offs tegen Nijmegen, maar een zeldzaamheid was het wel.

Die 53 punten werden net geen laagterecord. De wedstrijd van 9 november 1985 (67-43), saillant genoeg ook in Leiden, duikelde persman Jan van der Nat van ZZ op - en met Van Helfteren trouwens nog als speler bij wat toen Elmex heette - bleef in de boeken staan.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.