Staatssecretaris Van Rijn zet Katwijk opnieuw onder druk

Alieke Hoogenboom
Katwijk

De gemeente Katwijk is opnieuw op de vingers getikt door staatssecretaris Martin van Rijn (volksgezondheid, welzijn en sport). Hij vindt dat het gemeentebestuur ’onvoldoende gehoor’ geeft aan zijn oproep de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) aan te passen.

Van Rijn kondigt in een brief aan dat hij een ’aanwijzingsprocedure’ start. Katwijk krijgt acht weken de tijd om uitleg te geven over de ’ernstige tekortkomingen’ die door de staatssecretaris zijn vastgesteld. Aan de hand daarvan bepaalt Van Rijn of Katwijk een aanwijzing krijgt.

De manier waarop Katwijk de hulp in het huishouden sinds 2015 heeft ingericht, ligt al een langere periode onder vuur. Wethouder Gerard Mostert is van mening dat Katwijk het goed doet, maar onder meer de opgestapte Wmo-adviesraad, FNV Vakbond en staatssecretaris Martin van Rijn stellen dat de uitvoering op verschillende punten onjuist is.

Om van de ’politieke en juridische haarkloverij’ af te zijn, gaf Mostert in november aan dat hij het beleid wil veranderen. ,,Het is geen eeuwige discussie met de staatssecretaris waard. Ik zit hier voor de burgers’’, zei hij daarover. Hij kreeg steun van de gemeenteraad.

Onderzoek naar het huidige Wmo-beleid moet uitwijzen welke ’cosmetische ingrepen’ Katwijk precies gaat doen. De staatssecretaris vindt dat te lang duren en wil dus eerder een toelichting over het beleid. Voor inwoners die momenteel van huishoudelijke hulp gebruikmaken, verandert in elk geval tot juli niets, heeft Mostert toegezegd.

De Katwijkse CDA-fractie heeft het gemeentebestuur naar aanleiding van de aangekondigde aanwijzing schriftelijke vragen gesteld. Volgens de partij zijn inwoners die van hulp in het huishouden gebruikmaken niet goed in beeld; in tegenstelling tot wat de wethouder in november beweerde. Het CDA wil onder meer van Mostert weten of hij van plan is deze inwoners op korte termijn alsnog te gaan benaderen, bijvoorbeeld door een zogeheten keukentafelgesprek.

De wethouder laat weten dat vaart wordt gezet achter het onderzoek en verzoek van Van Rijn. ,,Wij zullen vanzelfsprekend aan dit verzoek voldoen en zijn op dit moment bezig ons Wmo-beleid te bekijken, toetsen en bezien welke aanpassingen er nodig zijn’’, aldus Mostert.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.