Schakend naar winst

© Hielco Kuipers

Tessa de Wekker
Leiden

De handbalsters van Saturnus en ROAC haalden gisteren in de onderlinge derby bepaald niet het beste in elkaar naar boven. ,,Zeker de 4-6 ruststand, die was zelfs een beetje beschamend”, aldus ROAC-speelster Malu Zandbergen na de 8-14 uitzege.

Hoewel ROAC voor Saturnus lange tijd nooit te ver uit het zicht verdween, kreeg je geen moment het gevoel dat de thuisclub een punt zou pakken. Nadat de Leidsen voor rust een aantal keer van een achterstand waren terug gekomen, moesten ze de nummer drie van de ranglijst bij een 6-7 stand na de pauze toch definitief laten gaan.

,,Het was gewoon erg slecht van onze kant. Ik heb niets teruggezien van wat ik voor de wedstrijd gezegd heb. Ik snap het niet”, aldus Saturnus-coach Wim Jautze teleurgesteld. Voor opbouwer Zandbergen was de oorzaak van het matige spel en magere aantal doelpunten echter helder. ,,We hebben altijd moeite met elkaars spel. We kennen elkaar door en door en weten van elkaar precies welke speelsters we in de gaten moeten houden en waar we op moeten letten. Dat is met andere tegenstanders toch minder het geval.”

ROAC-trainer Kees Parmentier merkte dat gelijk na het inbrengen van jeugdspeelster Shila Bakker. ,,Saturnus wist precies dat ze nog jong is en dat ze haar moesten zoeken. Ik heb haar er na een paar minuten maar weer uit gehaald. Het ging niet.”

Bar weinig treffers

Vooral voor de pauze was het gevolg van het schaakspel dat er maar bar weinig treffers op het bord stonden. Na tien minuten handbal was het slechts 1-2. De inmiddels naar Leiden verhuisde Zandbergen merkte dat beide ploegen ook niet geheel vrijuit speelden. ,,Ik kom hier op de fiets naartoe, dat maakt het altijd wel een bijzondere wedstrijd. Dat en het feit dat je met Saturnus nooit helemaal zeker weet of ze niet toch nog ineens terug in de wedstrijd komen en er alsnog overheen vliegen. Ik had ook het gevoel dat we wel gingen winnen, maar die onzekerheid zat nog steeds in mijn achterhoofd. Dat geeft toch stress, waardoor we ook heel veel kansen misten. Want van Saturnus wil je niet verliezen.”

Toch kende vooral het aanvalsspel van Saturnus veel te weinig variatie en lag het baltempo veel te laag om echt iets te forceren. Van de acht Leidse treffers kwam de helft uit strafballen. ,,We speelden de bal veel te sloom rond. Je moet drukken, drukken, drukken en dan af en toe een crosspass geven. We maakten totaal geen gebruik van de ruimte die er lag. Na de opwaartse gang die we hadden ingezet, zakken we de laatste weken weer helemaal weg”, aldus Jautze, over zijn formatie die nu negende staat.

Bij ROAC is zowel qua spel als op de ranglijst het tegenovergestelde het geval. Zandbergen: ,,Zij breien misschien wel te veel en wij gaan juist weer te snel op zoek naar een doelpunt en lopen onszelf dan vast. Terwijl we moeten wachten tot er een gat valt.” ROAC staat inmiddels wel derde. ,,Er zijn toch wel wat speelsters weggegaan, dus we hoopten op plaats zes. Het gaat boven verwachting.”

Saturnus - ROAC 8-14. Topscorer Saturnus: Ballering: 4. ROAC: Zandbergen 5.

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.