Kraan met 19.000 lichtjes verlicht Voorschotens centrum

1 / 3
Marieta Kroft
Voorschoten

Wie Voorschoten bij duisternis binnenrijdt, ziet hem staan: een immense, boven alles uitstijgende bouwkraan vol lichtjes. Dertig meter hoog is hij en de lengte van de giek is 65 meter. Initiatiefnemer is de Voorschotense aannemer Niersman, die in het centrum bouwt aan een woon- en winkelcomplex.

Medewerker Martijn Goddijn beantwoordt enkele vragen.

Hoeveel lampjes zitten erin?"530 meter verlichtingssnoer met 36 ledjes per meter is 19.080 stuks om precies te zijn."

Sinds wanneer staat de bouwkraan in het licht en waarom?"De verlichting is in een dag, 5 december, aangebracht. Het is een geschenk van Sinterklaas en zijn pieten. Voor de winkeliers, het winkelend publiek en natuurlijk de omwonenden en andere bewoners van Voorschoten die te maken hebben met enige overlast bij de realisatie van de parkeergarage winkels appartementen en paviljoen op het Deltaplein."

Zetten jullie elk jaar jullie bouwkranen in het licht?"We hebben zelf alleen een mobiele kraan. Deze hebben we gehuurd. Dat hij nu in het licht staat is omdat het hier om een bijzondere bouwlocatie midden in het centrum gaat. Wij zijn al meer dan 150 jaar verbonden aan dit sfeervolle dorp. Wij hebben destijds ook bij de bouw van de appartementen en de winkel Albert Heijn aan de andere zijde van de Schoolstraat de bouwkraan verlicht."

Het werk gaat door. Maar is hij wel te gebruiken met al die lampjes erop?"Ja, dat gaat prima. Er zijn meerdere slangen gebruikt. Apart van de giek, zodat we niet in de knoop raken."

Tot wanneer blijft de verlichting?"In elk geval tot Drie Koningen op 6 januari of iets langer zolang de omgeving dit apprecieert."

Klagen omwonenden niet over slaapgebrek omdat het licht hun slaapkamers in schijnt?"Wij hebben nog geen klachten ontvangen."

Is dit een eenmalige actie of staat er volgend jaar opnieuw een verlichte kraan?"Volgend jaar is de kraan in deze periode waarschijnlijk niet meer nodig."

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.