Alphense politiek ziet niets in betalen per vuilniszak

© ANP

Erna Straatsma
Alphen aan den Rijn

De Alphense politiek heeft geen vertrouwen in het betalen per vuilniszak afval, zoals wethouder Tsaerd Hoekstra dat volgend jaar wil invoeren. Dat bleek donderdagavond, tijdens een bespreking in de raadscommissie.

Een meerderheid van de fracties spreekt over een ‘negatieve prijsprikkel’. Voor veel huishoudens zou het ondoenlijk zijn om de hoeveelheid restafval te reduceren, ten gunste van gescheiden inlevering van glas, papier en kunststoffen.

"Neem een gezin met jonge kinderen, die komen hierdoor in de kou te staan", betoogde CDA-raadslid Jos Ensing. "Je kunt jonge kinderen geen luiers omdoen, maar dan moeten ze in de gordijnen." Ook voor ouderen en gehandicapten die incontinentiemateriaal gebruiken is het nieuwe systeem ongunstig.

Arme gezinnen de dupe

De PvdA en de SP zijn bang dat vooral arme gezinnen en of huishoudens de dupe zijn van afrekenen per vuilniszak, met behulp van een digitaal pasje in een ondergrondse container. "Ieder huishouden, rijk of arm, heeft dezelfde hoeveelheid afval", aldus SP-er Bert Lekx.

Betalen per kilo afval of het scheiden van afval na inlevering (‘nascheiding’) moet ook bestudeerd worden, vinden veel partijen. Beide methodes zijn wellicht een beter alternatief, denken ze.

Volgens Hoekstra biedt het beoogde systeem juist veel kansen om straks goedkoper uit te zijn. Wie zorgvuldig afval scheidt en weinig restafval inlevert, kan volgens de VVD-bestuurder flink besparen op afvalkosten.

Nascheiding en betaling per kilo zijn volgens Hoekstra minder aantrekkelijke inlevermethodes.

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.