’Vogelhoff is een oase van rust in de drukke Randstad’

Arjan van den Heuvel: ,,Natuur bewaren voor volgende generatie.’’ Foto Loes Rommens

Arjan van den Heuvel: ,,Natuur bewaren voor volgende generatie.’’ Foto Loes Rommens© Foto Loes Rommens

Roza van der Veer

Het moest een bedrijventerrein worden. Het werd een natuurgebied met de naam ’t Vogelhoff (en ’t Bijenhoff), vlakbij de bebouwde kom van Leiden waar je kunt wandelen, fietsen, vogels kijken en een appeltje plukken. Vijf jaar geleden nam Stichting Het Zuid-Hollands Landschap het beheer over van de gemeente Leiden en organiseert jaarlijks de Leidse Hooidagen. Drie verhalen over ’t Vogelhoff en de Leidse Hooidagen op 26 en 27 augustus. Vandaag regiohoofd Kuststreek bij het Zuid-Hollands Landschap Arjan van den Heuvel.

„Dit is een plek waar Leidenaars op de fiets naar toe kunnen om te genieten van de natuur in een Hollandse polder. In het voorjaar met het geluid van de grutto. In de zomer met zoemende bijen en altijd met een wijds uitzicht op de steeds wisselende wolkenluchten. ’’

Arjan van den Heuvel wordt gelijk enthousiast als hij wordt gevraagd naar ’t Vogelhoff. Het 70 hectare grote terrein in de Oostvlietpolder vormt een schakel in een groene zone die vanaf het Vlietland richting de Reeuwijkse Plassen loopt. „Dit is een oase in de drukke Randstad waar Leiden trots op mag zijn.”

Zuinig

De afgelopen jaren is het oorspronkelijke weiland van gedaante veranderd. Door ’t Vogelhoff loopt nu een fietspad waarlangs fruitbomen staan maar ook een uitkijkpunt in de vorm van een vogelkooi. Daar kun je in het voorjaar kijken naar de grutto’s, tureluurs, kieviten en scholeksters. Het pad loopt inmiddels achter het volkstuincomplex door en komt uit in ’t Bijenhoff, een recent heringericht terrein waar wilde bijen worden gekoesterd. Hier zijn natuurvriendelijke oevers gemaakt, bloemen ingezaaid en ROC-leerlingen hebben een informatiecentrum gebouwd. „Het is bijna klaar”, aldus Van den Heuvel terwijl hij door anderhalf meter hoge perzikkruid ploegt. „Nu is er een route van vier kilometer door ’t Vogelhoff maar straks kun je een veel langere wandeling maken.”

Hij merkt dat ’t Vogelhoff nog niet zo bekend is maar hoopt dat veel meer Leidenaars de komende jaren van het terrein komen genieten. „Als je iets waardeert, word je er zuinig op. Daarom beheren we natuur dicht bij de stad en organiseren een evenement als de Leidse Hooidagen, gericht op gezinnen met kinderen. We willen de natuur bewaren voor de volgende generatie.” Meer bezoekers zorgen soms ook voor meer verstoring van de rust voor weidevogels. „Het is de spagaat waar elke natuurbeheerder mee zit: natuur beschermen en natuur beleefbaar maken. Om die reden is het struinpad in ’t Vogelhoff in het broedseizoen afgesloten. We zagen de vogelstand die in eerste instantie na de herinrichting daalde, voorzichtig weer omhoog kruipen.”

Verstoringen

Hij vreest dat de aanleg van Rijnland Route, waarvan de graafmachines in de verte al aan de slag zijn, weer een negatief effect gaat hebben. „Dat is frustrerend, inderdaad. Met al die verstoringen wordt dit gebied ook nooit meer een tien. Maar zie hoe prachtig het hier is. Kijk, daar gaat een haas. En let eens op de prachtige wolkenlucht. Waar zie je dat nog in de omgeving van Leiden?”

Bij de bon

Toegang tot de Leidse Hooidagen kost vier euro. Speciaal voor lezers van het Leidsch Dagblad heeft Stichting Het Zuid-Hollands Landschap een aanbod: Knip de bon in de papieren krant uit, lever in bij de kassa en elke vierde persoon mag gratis mee naar binnen.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.