Hoge woonlasten nog hoger in Voorschoten

Marieta Kroft
Voorschoten

De woonlasten in Voorschoten stijgen volgend jaar fors. Een gemiddeld gezin betaalt in 2016 een bedrag van 993 euro, dat is 83 euro meer dan dit jaar. Volgens cijfers van het onderzoeksbureau Coelo zou dat landelijk volgend jaar ’slechts’ 716 euro zijn, twaalf euro meer dan dit jaar. Dat blijkt uit de begroting van Voorschoten voor 2016.

De voornaamste oorzaken van de relatief hoge lasten in Voorschoten is de extra verhoging van de onroerend zaakbelasting. Bovenop de inflatiecorrectie van 1,2 procent, komt nog eens een verhoging van 2 procent ’tunneltax’.

Vorig jaar besloot de gemeenteraad tot deze extra verhoging om de 9 miljoen euro bijdrage aan de aanleg van de boortunnel voor de Rijnlandroute te kunnen betalen. Bovendien stijgen de lasten voor de riolering met 6,6 procent in 2016 en daarna jaarlijks met 6,5 procent.

De afvalstoffenheffing stijgt volgend jaar met ongeveer tien procent en daarna jaarlijks met 1 procent. In verband met een nieuwe aanbestedingsprocedure voor de verwerking van het restafval die de gemeente nu voert, kan de stijging nog mee- of tegenvallen.

Regio

In vergelijking met gemeenten in de regio, zijn de lasten in Voorschoten hoog. Alleen in Wassenaar liggen de lasten nóg hoger. Oegstgeest en Leiderdorp liggen iets lager dan Voorschoten. Opvallend is dat de woonlasten in Leidschendam-Voorburg in vergelijking met Voorschoten een paar honderd euro lager liggen.

Zoals afgelopen donderdag tijdens de commissievergadering al bleek, zijn de schulden van Voorschoten een stuk lager dan uit de ’stresstest’ eerder deze maand naar voren kwam.

De gemeente werd in deze test gewaarschuwd voor ’code rood’ vanaf 2016, maar uit de begroting blijkt nu dat het licht de komende jaren voor Voorschoten op groen blijft. Volgens wethouder Eppe Beimers werpen de doorgevoerde bezuinigingen, waartoe in de afgelopen twee jaar was besloten, zijn vruchten af.

De begrotingsbehandeling is op 5 november.

Kijk hier voor een infographic van de begroting 2016.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.