Cel geëist voor kaalplukken demente man

Laura Heerlien
Den Haag/Hazerswoude

De Hazerwoudse Diana T. (38) werd in september 2012 al tot vier jaar cel veroordeeld voor het drogeren van haar bejaarde Alphense tante. Zo maakte ze sieraden en een antieke staartklok buit. Daar kwam dinsdag bij de Haagse rechtbank nog een strafeis van een jaar cel bovenop voor een oudere affaire: het financieel kaalplukken van een bejaarde en demente Hazerswoudenaar in 2011.

Diana zelf kwam niet opdagen tijdens de zitting. Ze staat op het punt van bevallen, zo wist haar advocate. Drie mogelijke handlangers kwamen wel opdagen. Tegen hen werden werkstraffen tot 200 uur geëist. De zaak kwam aan het rollen toen de bewindvoerder van de demente aan de bel trok.

Hoofdverdachte Diana kende het slachtoffer omdat dat destijds naast haar broer woonde. Vanaf 2010 kookte ze voor hem en deed ze boodschappen voor de weduwnaar. Ze liet zich daarbij door hem machtigen om te pinnen en bankieren via internet. Er verdwenen tienduizenden euro’s van de rekening van de Hazerswoudenaar, die volgens een getuige ’zijn hele leven keihard had gewerkt’ en eerder nog goed in de slappe was zat. De aanklaagster: ,,Toen de geldstroom dreigde op te drogen, maakte zij het slachtoffer wijs dat hij zijn huis moest verkopen om schulden af te lossen’’.

Daartoe zou Diana T. een bouwondernemer Johan N. (61) en diens echtgenote uit Leiderdorp hebben benaderd, die ook andere panden in de verhuur hebben. Zij roken een buitenkansje. Binnen enkele dagen, in februari 2011, kocht Johan N. het huis van de verwarde en drankverslaafde man, voor naar later bleek ongeveer de helft van de taxatiewaarde van 305.000 euro. Hij liet de demente man er vervolgens inzitten, maar rekende daarvoor een enorme huur van 1600 euro per maand. Diana T. zou minstens 10.000 euro aan de dubieuze deal hebben overgehouden, maar ging volgens het OM even zo vrolijk door met het plunderen van de nu weer gevulde rekening. Nog weer tienduizenden euro’s verdwenen naar het Leiderdorpse stel en naar een autohandelaar en jeugdvriend van Diana, te weten Menno N. (38) uit Hazerwoude-Dorp. Hij houdt vol dat hij dat geld cash opnam en alles aan haar teruggaf. Waarom? ,,Wist ik niet en interesseerde me ook niet, ze vroeg het me’’.

Het Leiderdorpse stel dat het huis kocht, lijkt zich ook van geen kwaad bewust. De man: ,,De eerste keer dat ik langskwam voor de koop zag ik dat hij een biertje op had, maar de volgende keer ben ik ’s ochtends langsgegaan en heb ik gewoon met hem zitten praten, ik merkte niks aan hem’’. Johan N. had moeten investeren in het huis dat hij had gekocht, vandaar de veel lagere prijs die hij bood. ,, Het was er vies en verwaarloosd.’’ Maar volgens de aanklaagster had hij het huis voor een habbekrats laten opknappen door een paar Polen en in november 2011 voor drie ton doorverkocht, nadat de door een psychiater officieel dement verklaarde bewoner berooid was opgenomen in een zorgtehuis.

Het Openbaar Ministerie wil dan ook een kleine anderhalve ton ’pluk-ze boete’ terugzien van het echtpaar dat verder 60 uur (zij) en 200 uur (hij) werkstraf hoorde eisen. Diana’s jeugdvriend Menno N. zou 60 uur werkstraf moeten krijgen en een dikke tien mille moeten terugbetalen aan Justitie. Diana zelf ruim 30.000 euro. ,,Verdachten hebben allemaal misbruik gemaakt van de kwetsbaarheid van het slachtoffer’’, aldus de aanklaagster. Nee hoor, vond de advocate van de ontkennende Diana die er bij de politie het zwijgen toe deed: ,,Mijn cliente is geen zwarte weduwe die slachtoffers uitzuigt, ze wil juist heel graag anderen helpen’’. Vonnis 22 juli.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.