Nieuwe kans hotel aan het Rapenburg

Loman Leefmans
Leiden

De komst van een hotel aan het Rapenburg blijkt nog niet van de baan. De gemeente Leiden had aanvankelijk de koopovereenkomst met de Wassenaarse projectontwikkelaar Hillgate naar de prullenmand verwezen, maar die nu toch weer tijdelijk gladgestreken.

Hillgate opperde al twee jaar geleden een plan voor een hotel in het voormalige Inloophuis Psychiatrie tegenover het Academiegebouw. Het gaat om het driedelige complex dat doorloopt naar de Pieterskerkhof. Het hotel zou na een verbouwing van naar schatting zes miljoen euro een aantal vergaderzalen en 76 kamers gaat tellen. Sandton Hotels was de beoogde exploitant.

Diverse monumenteninstanties uitten kritiek op onderdelen van het bouwontwerp waardoor een vertraging in de plannen ontstond. Toen Hillgate begin dit jaar alsnog met een vernieuwd eindresultaat op de proppen kwam, waren het vooral enkele particulieren en buurtbewoners die ertegen in het geweer kwamen. Zij vonden de hotelplannen te massaal voor de historische Pieterswijk. Ook mogelijke parkeerproblemen werden daarbij aangestipt.

Bijkomend probleem was dat de ultieme versie van het hotelplan ook nog eens later was ingeleverd dan in het voorcontract stond opgenomen. Die wetenschap, plus de weerstand in de buurt en de kritische vragen vanuit de gemeenteraad, deed het stadsbestuur begin dit jaar besluiten de koopovereenkomst te ontbinden.

Dat is nu plotseling teruggedraaid, mede op advies van de stadsadvocaat. Hoewel niemand bij Hillgate dat kan bevestigen, maakt Leiden bekend dat de projectontwikkelaar een laatste kans krijgt om alsnog een ontwerp voor een hotel in te dienen.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.