Leiden krijgt mbo-studie ruimtevaart

Janneke Dijkej.dijke@hollandmediacombinatie.nl
Leiden

De Leidse instrumentmakers School (LiS) begint een specialisatie ruimtevaart en astronomie. Het is de eerste mbo-opleiding die deze studierichting aanbiedt.

De instrumentmakersschool krijgt ruim vijf ton uit het regionaal investeringsfonds, zo maakte minister Bussemaker maandag bekend. Zij deelde in totaal veertig miljoen euro uit aan zestien mbo-projecten. Tweederde van dit bedrag is bij elkaar gebracht door het bedrijfsleven en regionale overheden.Aan de donatie voor de LiS droegen de gemeenten in Holland Rijnland bij, naast een groot aantal bedrijven en organisaties in de Nederlandse ruimtevaartsector.

LiS-directeur Dick Harms is opgetogen. ,,Met dit geld kunnen we een specialisatie ontwikkelen en als apart keuzedeel aanbieden aan studenten die zich willen specialiseren in meetinstrumenten voor de ruimtevaart en astronomie.’’ De school geeft hier al les in, maar veel beperkter dan straks. De ruimtevaartindustrie zit te springen om goed opgeleide mbo’ers met een diploma precisietechnologie. Harms legt uit: ,,Satellieten die gebruikt worden om observaties te doen in de ruimte bevatten onder meer zeer geavanceerde meetinstrumenten. Daar zit ook een stuk optiek in met camera’s. Dat zijn allemaal apparaten die nog niet bestaan en die speciaal hiervoor ontwikkeld moeten worden.’’

De LiS gebruikt het geld voor de aanschaf van specialistische apparatuur, en voor het inhuren van gespecialiseerde docenten. Studenten en onderzoeksinstellingen voeren samen innovatieve opdrachten uit. De mbo-school aan de Einsteinweg heeft ruimte voor deze extra activiteiten. Dit studiejaar ging de nieuwbouw open, waarmee de LiS in oppervlak verdubbelde.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.