Voorschoten pleit voor meer wijkagenten

Marieta Kroft
Voorschoten

Voorschoten wil meer ’blauw’ op straat. De drie wijkagenten die het dorp telt, is te weinig, vindt de gemeenteraad. Burgemeester Jeroen Staatsen pleit daarom in een brief aan zijn Haagse collega Jozias van Aartsen, die ook korpsbeheerder is, voor een uitbreiding naar vijf.

De Voorschotense politici zeggen dat ze regelmatig worden geconfronteerd met klachten van burgers over de aanwezigheid en aanspreekbaarheid van de politie. De afstand tussen politie en de burger wordt alleen maar groter, schrijven ONS, de VVD en het CDA in een motie. ,,Bureaus verdwijnen uit de kleine gemeenten en worden in het meest gunstige geval vervangen door een loketopenstelling van enkele uren per week, zoals in Voorschoten.’’

Binnen de politie Haaglanden, waar Voorschoten deel van uitmaakt, ligt de norm op één wijkagent per 5000 inwoners. Een rekensom leert dan, aldus de politici, dat Voorschoten recht heeft op vijf wijkdienders.

Strijders

Burgemeester Staatsen zou ook blij zijn met meer ’blauw’ op straat, maar plaatst wel enkele kanttekeningen. ,,Het aantal wijkagenten per gemeente hangt af van de veiligheidsproblematiek. Delft bijvoorbeeld, dat ook onder onze politieregio valt, heeft veel inzet nodig voor de aanpak van de Jihad-strijders. Bovendien is het zo dat als één van onze teamleden wijkagent wordt, zijn functie als algemeen agent vervalt. Het moet wel uit de lengte of de breedte komen.’’

Politiechef Ronald van Riessen beaamt dat. ,,Meer wijkagenten gaan dus ten koste van de mensen die uitrukken voor noodhulp.’’

De Voorschotense fracties hebben er echter geen boodschap aan. ,,De burgemeester moet niet de woordvoerder van Van Aartsen spelen’’, merkte Hans Rasch (ONS) fijntjes op in de commissievergadering. ,,In Leiderdorp is een motie met gelijke strekking ook door de burgemeester omarmd.’’ Alleen de VVD twijfelde, na de reactie van de burgemeester aan steun voor de motie.

Overigens neemt het aantal inbraken in woningen in Voorschoten af, aldus Van Riessen. Tot oktober waren er 71 inbraken. In heel 2012 en 2013 waren het er respectievelijk 162 en 146.

Wel is er een toename van inbraken in de minder goed beveiligde schuren waarneembaar.

Curieus en vreemd

Voorschoten heeft ook drie ’buitengewoon opsporingsambtenaren’, die onder meer parkeerboetes mogen uitdelen. De opbrengst ervan gaat naar het rijk. ,,Uiterst curieus en vreemd’’, vindt burgemeester Staatsen. ,,Ik wil niet zeggen dat het diefstal is, maar het geld komt in de verkeerde portemonnee. Wij investeren immers in BOA’s.’’ Voorschoten neemt ook deze ergernis mee in de brief aan korpsbeheerder Van Aartsen.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.