Miljoenenjacht Lonian over smalle Oude Rijn door Alphen [video]

1 / 3
Annelies Karman
Alphen aan den Rijn

Megajacht Lonian voer op deze zondag door Alphen aan den Rijn. De tocht over de Oude Rijn door de stad duurde zo’n vier uur. De sleep- en duwboot varen niet hard, en de Rijn is smal, waardoor het precisiewerk was.

Lonian is 87 meter lang. Maar wat belangrijker is voor de reis door Alphen: het gevaarte is maar liefst veertien meter breed. Om een indicatie te geven hoe spannend dat was: onder de Alphensebrug in het centrum van de stad meet de Oude Rijn vijftien meter in de breedte. De loodsboten hadden hier dus maar een meter speling.

Dat alles werd op de voet gevolgd door vele Alphenaren. Het Rijnplein en de Rijnkade vormen mooie tribunes voor het priegelwerk bij de Alphensebrug. Zoals altijd trok de vaart van een megajacht erg veel bekijks in de stad. Alphenaren worden gemiddeld elk jaar op zo’n spektakel getrakteerd.

Zo ook de familie Volwater uit Alphen aan den Rijn. Vader Bert stelde voor om te gaan kijken. Zijn oudste zoon bleef liever gamen, maar zijn vrouw Wilma en zoon Merijn (11) gingen mee.

,,Ik zou hem zelf ook wel willen’’, zegt Merijn. ,,Dan zou ik hem doorverkopen en dan een heel groot huis nemen.’’ Hoe duur zou het jacht zijn, denkt hij? ,,Tien miljoen euro?’’

Er zingen bedragen rond van tachtig miljoen euro, of zelfs 125 miljoen. ,,Bizar’’, vindt vader Volwater. ,,Echt heel veel geld. En dit is alleen nog maar zijn boot, van die eigenaar. Kun je nagaan hoe zijn huis eruit ziet...’’

Ook Merijn is erg onder de indruk van dat soort bedragen. Hij blijft er toch bij dat hij het zou doorverkopen. Dit bedrag biedt alleen wel meer mogelijkheden. ,,Dan zou ik er ook een Ferrari bij kopen.’’

Lonian overnacht van zondag op maandag in de containerhaven bij de Alphense Hefbrug. Maandag vaart het schip verder naar Rotterdam.

Eerder op de zondag kwam Lonian door Kaag en Braassem.

Feadship was drie jaar bezig met de bouw van het jacht.

Video’s Leidsch Dagblad / Annelies Karman

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.