Boudewijn Röell pakt goud met Holland Acht

Coen Eggenkamp
Roeien

Bij de wereldbekerwedstrijden in Varese heeft Leiderdorper Boudewijn Röell met de Holland Acht beslag weten te leggen op de gouden medaille.

Op het Noord-Italiaanse bergmeer bleek de nummer drie van het afgelopen WK te goed voor een aantal sterke landen als Italië, Polen en Rusland. De winst is een mooie opsteker voor het vlaggenschip van de Nederlandse roeibond: vorig jaar duurde het een stuk langer voordat de boot op snelheid was.

,,We staan er alvast een stuk sterker voor dan toen en dat terwijl we ongeveer hetzelfde schema hebben gedraaid. Dat geeft veel vertrouwen’’, sprak Röell na afloop. Over de race was hij nog niet helemaal tevreden. ,,Het eerste deel was goed, maar op het eind werd het moeizamer. Toen kwamen de Italianen nog best hard terug terwijl we het eigenlijk prima onder controle hadden.’’

Nicole Beukers wist met haar dubbelvier het goede voorbeeld van Röell niet te volgen. De vorig jaar tot sportvrouw van Leiden uitgeroepen roeister moest genoegen nemen met de zilveren medaille, slechts 0,13 seconden achter het Poolse kwartet. Bij het afgelopen wereldkampioenschap waren de Nederlandse vrouwen met hun bronzen medaille nog nipt sneller. Beukers was dan ook niet tevreden met het resultaat.

,,We wilden hier graag winnen en als dat dan niet lukt, is dat flink balen. Maar de race ging niet slecht. Ons doel was om hier een goede basissnelheid neer te zetten en dat is gelukt. Nu moeten we gaan oefenen om direct uit de start in aanvallende halen te komen.’’

Een positief resultaat was er voor Bart Roovers. Het pas 18-jarige talent van Die Leythe werd kort geleden onverwacht vanwege blessureleed opgeroepen voor de al voor de Olympische Spelen geplaatste lichte mannen vier-zonder. In Varese roeide hij meteen mee met de ploeg en wist met een vierde plaats ook nog eens een uitstekende indruk achter te laten.

,,Het was wel spannend om voor het eerst op dit hoge niveau mee te doen, maar ik heb geprobeerd dat van me af te zetten. Dat is goed gelukt’’, vertelde de eindexamenkandidaat van het Stedelijk Gymnasium. Komende weken moet blijken of iedereen uit de oorspronkelijke bezetting weer fit is. ,,Vooralsnog blijf ik bij de groep, dus ik heb goede hoop dat ik nog een kans ga krijgen.’’

Skiffeur Stef Broenink kon geen vervolg geven aan zijn succesvolle openingsrace van vrijdagochtend toen hij en vriend en vijand verbaasde met een daverende overwinning in de voorwedstrijd. De krachtpatser van Njord had in de halve finale teveel moeite met de harde wind en golven en eindigde uiteindelijk op de negende plaats.

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.