Misha Salden is nog niet klaar bij FC Lisse

Trainer Misha Salden geeft instructies aan FC Lisse-talent Kevin van Vilsteren. Foto Taco van der Eb

Trainer Misha Salden geeft instructies aan FC Lisse-talent Kevin van Vilsteren. Foto Taco van der Eb

Hielke Biemond
Lisse

Als de duur van zijn dienstverband ter sprake komt, aarzelt Misha Salden. Hij is de tel kwijt. Begint hij aan zijn vijfde of zesde seizoen als trainer van FC Lisse?

Hij voelt zich er goed bij, de man die zich al jaren manifesteert als één van de beste trainers van de topklasse. Hogerop wil hij zeker, maar zijn ambitie om ooit een profclub te trainen leidt bij Salden niet tot ongeduld. Het is prettig werken in Lisse, waarom zou hij dan vertrekken?

Wie ziet hoe de immer ingetogen Salden zich met bescheiden middelen elk seizoen weer staande houdt in de topklasse, vraagt zich af waarom een grootmacht als IJsselmeervogels of Spakenburg hem nog niet heeft weggeplukt. Nuchter: ,,Als je al vóór december aangeeft te blijven, zal zo’n club niet snel komen.’’

Hij wekt bepaald niet de indruk daar onder te lijden. Zijn grote hoeveelheid voetbalenergie kan de oud-prof kwijt bij FC Volendam, waar hij sinds vorig jaar coördinator technische zaken en jeugdopleiding is.

De dubbelrol leidt tot een oefenwedstrijd die hij niet kan verliezen. FC Volendam wil een week voor de competitiestart graag tegen een topklasser oefenen, FC Lisse heeft die zaterdag toevallig een gat in het oefenprogramma. ,,Dan is één en één twee’’, verklaart Salden. ,,Het is niet zo dat ik hier ver van te voren op heb aangestuurd, want voor ons is spelen tegen een profclub zo vroeg in de voorbereiding best pittig.’’

Voor het spel van zijn ploeg hoeft hij zich niet te schamen. In de hitte leidt de offensieve spelopvatting van Lisse voor rust tot enkele fraaie aanvallen. Gedurende de wedstrijd wordt het verschil in conditie en kwaliteit steeds zichtbaarder (0-4).

De club die zich knap aan de malaise onttrok, wordt indirect toch slachtoffer van het rampseizoen in de Bollenstreek. Drie derby’s minder betekent een terugval in recettes. Clubmensen vrezen hardop dat de media-aandacht zich nu verlegt naar de hoofdklasse B, terwijl Lisse een vaandeldrager van de regio is.

Hoe klein het budget ook blijft, niets wijst op een sportieve terugval. Tegen FC Volendam wordt duidelijk dat Salden voor het eerst een luxeprobleem krijgt. Talenten als Nigel Hardenberg en Revinio Morsen dienen zich aan, terwijl oudgedienden als Rik Vermeulen, Mo Messaoud en Jeroen van der Zijden weer fit raken na lange afwezigheid. ,,Het worden lastige keuzes.’’

Tekenend is dat de belangrijkste zomeraanwinst niet op geld is afgekomen. Familie- en vriendschapsbanden liggen ten grondslag aan de terugkeer van Kevin Winter, één van de succesvolste amateurvoetballers aller tijden. Hij is niet meer zo goed als in zijn beste dagen, toen hij in 2008 kampioen werd met Lisse.

,,We moeten van Kevin geen wonderen meer verwachten’’, zegt Salden. ,,Maar hij brengt wel routine en gogme en laat zijn medespelers beter functioneren. Bovendien coacht Kevin veel in het veld. Hij is voor mij een verlengstuk binnen de lijnen.’’

Het wordt voor Salden overigens zijn zesde seizoen. Elke dag scherpt de langstzittende trainer uit de clubhistorie zijn eigen record aan. Met stabiliteit als het belangrijkste wapen gaat de club ook dit seizoen vol vertrouwen het grote geld te lijf.

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.