Opknapbeurt Stevensbloem weer uitgesteld

Loman Leefmans
Leiden

De langverwachte opknapbeurt van winkelcentrum Stevensbloem is opnieuw uitgesteld. In plaats van dit najaar begint de renovatie pas komend voorjaar. Dat meldt D66-wethouder Robert Strijk in een brief aan de gemeenteraad. De winkeliersvereniging kan ermee leven, de PvdA-fractie is beduidend minder coulant.

Al járen schermen de gemeente Leiden en Urban Interest met plannen om het verouderde winkelcentrum in de wijk Stevenshof in een modern jasje te steken. Bestaande winkels worden opgeknapt, er komt circa duizend vierkante meter nieuw ruimte bij de twee supermarkten; de Albert Heijn en de Dirk. Verder worden wandelroutes herleid en ontstaan nieuwe parkeerplekken. Hoeveel geld met het project is gemoeid, wordt niet openbaar gemaakt, maar het gaat om een 'majeure investering', zo schrijf Strijk.

De nieuwe vertraging is voornamelijk ontstaan door de gronden direct rond het winkelcentrum. Die worden onder voorwaarden overgedaan van gemeente naar vastgoedbeheerder en de onderhandelingen daarover hebben langer geduurd dan verwacht. Verder hebben beide partijen geworsteld met de vraag waar en hoeveel nieuwe parkeerplekken er moeten komen. Aanvankelijk werd gedacht aan veertig, bovenop de bestaande honderd vakken. Inmiddels is het aantal teruggebracht naar dertig plekken. Volgens de nieuwe planning begint de renovatie in maart 2015 en die moet vóór de kerstdagen van datzelfde jaar klaar zijn.

John Zonneveld, manager van het Albert Heijn-filiaal en bestuurslid van de winkeliersvereniging heeft begrip voor het uitstel. ,,Het is een complex probleem en er moet veel worden uitgezocht. Wij hopen dat de vertraging uiteindelijk voordelen oplevert.''

De PvdA meldt op de eigen website 'niet zomaar genoegen' te nemen met Strijks uitleg. Raadslid Anna van den Boogaard vindt het 'jammer dat het opknappen van dit verloederde winkelcentrum weer is vertraagd. Mensen verliezen hun geduld en belangrijker nog: hun vertrouwen. Niet alleen in de gemeente Leiden, maar op deze manier ook in de politiek.' Het raadslid gaat de wethouder binnenkort aan de tand voelen over dit dossier.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.