Keuzestress in de late uurtjes

Uitvoering in de Hortus botanicus. Foto Taco van der Eb

Uitvoering in de Hortus botanicus. Foto Taco van der Eb

Peter van der Hulst
Leiden

Het programma is zo uitgebreid en divers dat het de bezoekers hoofdbrekens bezorgt: waar gaan we heen en, meer nog dan dat, wat slaan we over? Met negen locaties en tientallen optredens, voorstellingen, lezingen, workshops, pleidooien, presentaties en proeverijen is het lastig kiezen voor de 5500 bezoekers, die gezamenlijk 17.500 bezoeken afleggen. ,,Je komt gewoon tijd tekort’’, is een veelgehoorde ’klacht’.

En ook ergens op tijd aanwezig zijn, geeft zaterdagavond geen garantie. Zo worden heel wat mensen bij de lezing van Anton Corbijn in de theaterzaal van de Leidse Schouwburg teleurgesteld, want: vol is vol. Ook bij Herman Brusselmans, die in Volkenkunde een ode aan de fantast brengt, is het dringen. De Vlaamse schrijver/dichter weet met zijn werk - absurdistisch, ronduit vulgaire maar briljant geformuleerd, met titels als ‘Drie Duitslanden, twee Frankrijk’s, maar genitaliën’ – de lachers op zijn hand. Al gaat het voor sommigen net even een stapje te ver. Zij verlaten voortijdig de zaal.

Plasterk

Van Brusselmans is het een kleine stap naar Ronald Plasterk. Letterlijk dan, want van Volkenkunde loop je in een zucht naar de Hortus, zoals dat eigenlijk voor alle deelnemende locaties in de Leidse binnenstad geldt. Als minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties kende de PvdA’er geen beste dag. Hij werd door de Raad van State op de vingers getikt omdat hij de Rijksministerraad van Aruba ertoe aanzette de begroting van het eiland af te keuren. Maar vanavond maakt hij niet zijn opwachting als politicus maar als bioloog. Ook in die hoedanigheid wordt het hem niet makkelijk gemaakt. Nadat hij een betoog heeft gehouden over de revolutionaire druk die er al dan niet nog op de mens is, reageert een aandachte luisteraar doodleuk met: ,,Ik zie dat heel anders’’. Toch blijft Plasterk tijdens dit debat fier overeind. De grote publiekstrekker op muzikaal vlak zou ongetwijfeld geantwoord hebben met ‘Praat Nederlands met me’. Met het aanstekelijke ‘Parijs’ scoorde Kenny B. een gigantische zomerhit en nu mag hij zijn kunsten vertonen in Gebr. de Nobel.

Dijkshoorn

Wie als zanger meer verrast, is echter Nico Dijkshoorn. Toch vooral bekend van zijn poëtische voordrachten in De Wereld Draait Door bewijst de Amsterdammer in de openlucht van de Hortus over een lekkere doorleefde stem met heerlijk rauw randje te beschikken. Al blijft zijn dichtkunst ongeëvenaard. Na de aankondiging van ‘wat kort werk’ - waarbij hij het publiek vriendelijk verzoekt te applaudisseren als er ongemakkelijke stiltes vallen, omdat niemand door heeft dat ze al afgelopen zijn – steekt hij van wal: ,,Je hoorde iedereen in de bus denken: laat dit alsjeblieft niet mijn hotel zijn’’. Hoewel een gewaarschuwd mens voor twee telt, heeft slechts één klappende bezoeker ’m door. Dan valt ook het kwartje bij de rest en een daverend applaus is Dijkshoorns deel.

Maar de opmerking van de avond komt van astronaut André Kuipers, die in de schouwburg over zijn ’superheldenstatus’ vertelt. Om die vervolgens zelf keihard onderuit te halen. ,,Tijdens de lancering zaten we als sardientjes ingeblikt en droegen we luiers. Tot zover de heroïek van een ruimtevaarder.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.