Soepelere toewijzing dure appartementen

Renate Meierr.meier@hollandmediacombinatie.nl
Alphen aan den Rijn

Wonen Centraal versoepelt de toewijzing van woningen in de nieuwe appartementencomplexen Thorbeckegebouw en De Nachtegaal in Alphen aan den Rijn.

Voor veel belangstellenden waren de appartementen op het Thorbeckeplein en in de Nachtegaalstraat te duur. Voor de toewijzing geldt een inkomenseis van minimaal 30.000 euro per jaar. De woningcorporatie kreeg de afgelopen tijd zo’n 250 aanmeldingen, maar moest veel aspirant-huurders vanwege een te laag inkomen afwijzen.

Een huurtoeslag moet het leegstandsprobleem oplossen. Daardoor worden de appartementen betaalbaar voor lage inkomens. Zij betalen straks 589 euro in plaats van 710 euro per maand.

Een nieuwe inschrijvingsronde is inmiddels geopend. Tot 10 mei kunnen belangstellenden zich aanmelden. Alle - bij Woningnet ingeschreven - woningzoekenden kunnen een gooi doen naar een appartement.

Voorrang

Ouderen krijgen voorrang bij toewijzing, om doorstroom elders te bevorderen. De eengezinswoningen waar veel 65-plussers nu in wonen, komen zo vrij voor jonge gezinnen, die nu in een appartement zitten, huren. Zo schuiven alle eigenaren door en komt er meer plek op de huizenmarkt vrij.

In beide complexen zijn in totaal nog 31 woningen beschikbaar. De Nachtegaal telt in 76 woningen, op het Thorbeckeplein zijn 66 huurappartementen.

,,Leegstand kan echt niet in deze tijd waarin iedereen op zoek is naar een betaalbare woning’’, zegt Astrid van der Wal namens Wonen centraal. ,,De appartementen moeten verhuurd worden.’’

Het hanteren van inkomenseisen is vastgelegd in de Woningwet, die 1 januari 2015 inging. Daarin staat dat appartementen passend moeten worden toegewezen.

Teleurgesteld

,,We waren akelig teleurgesteld, want niemand kon op die manier wonen in de appartementen’’, aldus Van der Wal. ,,De appartementen waren te duur.’’ Het verlagen van de huurprijs was geen optie: ,,Dan missen we een hoop inkomsten.’’

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.