Verliezend Docos klaar voor het echie

Pim Scheffer
Alphen aan den Rijn

Of het Docos-trainer Nico van der Salm veel zei dat zijn ploeg zojuist met 2-0 had verloren van eersteklasser ARC? ,,Ach nee, die beker gaan we toch niet winnen”, sprak de bevlogen Leidse trainer glimlachend na de bekernederlaag. ,,Alles is gericht op de competitie. En volgens mij zijn we klaar voor de tweede klasse.”

Natuurlijk is de wens daarin de vader van de gedachte, want ook Van der Salm erkent dat de stap van de derde naar de tweede klasse een moeilijk te voorspellen proces is voor vrijwel iedere ploeg die promoveert. ,,In de breedte zijn we wat minder dan vorig seizoen. Daarentegen hebben we kwalitatief aan kracht gewonnen”, verwees hij naar de komst van Simon Jouby van de zaterdagtak van Voorschoten ’97 en Oktay Gezici, die eerder voor VELO en FC Boshuizen uitkwam.

Daarnaast kan hij terugvallen op een hechte basis van spelers die vorig jaar kampioen werden van de derde klasse. Geheel volgens de filosofie van de club hebben acht van de beoogde basisspelers een verleden bij Docos of doorliepen zij zelfs de gehele jeugd van de club. Die combinatie moet nu gaan zorgen voor handhaving in de tweede klasse én aantrekkelijk voetbal.

Tegen ARC kon Docos een helft lang goed mee. Sterker nog, het kreeg de beste kansen. Rico Bouwmans schoot over na een prima aanval, waarna de onvermoeibare Sven Ravensbergen net niet genoeg kracht had om de Alphense keeper Michael de Leeuw te verschalken. De ban werd dan toch aan de andere kant gebroken na nog geen minuut spelen in de tweede helft. Daan van Leeuwen schoot fortuinlijk raak en daarmee leek ook direct het verzet van de Leidenaars gebroken.

Immers, voor aanvang was al duidelijk dat beide ploegen door zouden bekeren. Poulegenoot RVC ’33 werd door Docos en ARC ruim verslagen en Meerburg moest zich als vierde poulegenoot noodgedwongen terugtrekken. Daardoor was de noodzaak er voor de Leidenaars ook niet om alles uit de kast te trekken om toch nog met een resultaat uit Alphen aan den Rijn te vertrekken. Daarbij kwam dat Nils Slingerland (lies) en Melvin Zweistra (enkel) uitvielen met blessures en ook Simon Jouby daarna de strijd moest staken met een liesblessure. Docos eindigde zodoende het duel met tien man omdat er al drie keer was gewisseld.

In die wetenschap was de 2-0 van Stefan den Horder een kwartier voor tijd een formaliteit. Van der Salm was na afloop vooral geïnteresseerd in hoe zijn ploeg was omgegaan met het spelen tegen een betere tegenstander. ,,Tot nu toe hebben we een paar keer ruim gewonnen, maar nu zie je toch dat je tegen betere tegenstanders ook lastiger tot voetballen komt. Het is spannend hoe onze speelstijl zich zal ontwikkelen in de tweede klasse. Over het algemeen ben ik tevreden met de voorbereiding, laat het nu maar voor het echie beginnen.”

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.