Eis zero tolerance drugsbeleid Leidse festivals heeft 'zero resultaat'

© Archieffoto

Internetredactie
leiden

Leidse festivals Puur en Hifi moeten van de gemeente alle drugs weren - ook de gedoogde softdrugs. Maar dit zero tolerance drugsbeleid is een wassen neus, constateren studenten van de Leidse universiteit die hier een reportage over maakten.. De bezoekers, vooral studenten, krijgen hun stimulerende middelen toch wel naar binnen.

Puur en Hifi dienen slechts ter illustratie van een falend drugsbeleid in Nederland. Gemeenten leggen weliswaar een zero tolerance drugsbeleid op, maar dit beleid is nergens vastgelegd. Het omvat slechts richtlijnen.

D66-Kamerleden Magda Berndsen-Jansen en Vera Bergkamp stelden eind augustus kamervragen over het zero tolerance drugsbeleid op festivals. Navraag bij beide Kamerleden leert dat dit beleid helemaal ‘niet bestaat’.

Boetes

Aan dit beleid worden echter wel consequenties verbonden. Festivalgangers gaan onwetend akkoord met een boete en een taakstraf wanneer ze worden betrapt met (soft)drugs. Boetes kunnen worden gepind, de overtreding komt echter wel op het strafblad van de overtreder te staan; de zogenoemde ‘wasstraat’. Van de festivalgangers wordt verwacht dat ze onder invloed een weloverwogen keuze kunnen maken.

De eisen die de gemeenten aan ‘drugsvrije’ festivals stellen, zijn echter onhaalbaar. De beveiliging kan nog zo goed opletten en fouilleren, aan hun werk zitten strenge voorwaarden. ,,Een beveiliger mag alleen óp je kleding fouilleren”, benadrukt Michiel Menting, adviseur Veiligheid en Beveiliging van Alpha Security.

Ondergoed

Een rondgang onder studenten bevestigt dat zij, of hun vrienden, ook op Puur en Hifi drugs hebben gebruikt. Een van deze studenten laat zelfs zien dat zij de XTC in haar ondergoed verstopt. De drugs zit dieper verstopt dan de bevoegdheden van beveiligers reiken. ,,Niemand vindt drugs in je liesstreek”, aldus Menting.

Organisator van het Hifi Festival Floris Loozen geeft aan dat een volledig drugsvrij festival lastig is na te leven. Het gaat hen vooral om het buiten houden van drugsdealers. Volgens Menting blijkt hier uit dat het beleid en de praktijk ver uit elkaar liggen.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.