Personeel stemt tegen loonsverhoging AkzoNobel

Bijeenkomst vakbonden bij de Sikkensfabriek in Sassenheim.

Bijeenkomst vakbonden bij de Sikkensfabriek in Sassenheim.© Archieffoto Leidsch Dagblad

Roy Hazenoot
Sassenheim

Het personeel van AkzoNobel legt het salarisbod naast zich neer. Zo’n 70 procent van de vakbondsleden zegt nee tegen een loonsverhoging van twee keer 2,5 procent, omdat ’Akzo de pensioenproblematiek niet serieus neemt’.

Dat zegt Erik de Vries, bestuurder bij FNV. De vakbonden gaan zich na het weekeinde opmaken voor de al langer voorspelde stakingen. Tijdens informele sessies bij productiefaciliteiten, waaronder de Sikkensfabriek in Sassenheim bleek te actiebereidheid groot.

Driekwart-vergaderingen

Voordat het werk echt neergelegd kan worden, moeten zogeheten driekwart-vergaderingen worden gehouden. Als tijdens deze bijeenkomsten meer dan 75 procent van de vakbondsleden akkoord gaat met de acties, gaat er daadwerkelijk worden gestaakt.

,,Hoe vervelend het ook is, we kunnen zonder verdere druk het bedrijf niet op andere gedachten brengen”, legt De Vries uit. De vakbonden, en ook bedrijfspensioenfonds APF van AkzoNobel zelf, hebben aangegeven dat er zo’n 400 tot 500 miljoen euro in de pensioenpot moet worden bijgestort.

Fors bedrag

Een fors bedrag, vindt ook de vakbondsman, maar niet onredelijk, omdat de verkoop van de chemietak van AkzoNobel tien miljard euro oplevert.

Een groot deel van het verkoopbedrag zal naar de aandeelhouders gaan. Bijstorten in het pensioenfonds behoort niet tot de mogelijkheden, zo heeft Akzo aangegeven.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.