Leiden eind juli drie dagen vol oude schepen

© Archieffoto

Aad Rietveld
Leiden

Zo’n tweehonderd historische schepen doen op 27, 28 en 29 juli Leiden aan. De stichting Sail Leiden 2018 grijpt die reünie van de Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historische Bedrijfsvaartuig (LVBHB) aan voor een driedaagse happening in de binnenstad.

Bij station Leiden Centraal komt een schip op het droge te liggen, om bezoekers van de stad te wijzen op de manifestatie. En van de Morspoort tot aan de Zijlpoort zullen de Leidse wateren vol liggen met bedrijfsvaartuigen die allemaal meer dan honderd jaar oud zijn. ,,Leiden telt zestien musea, de binnenstad is die drie dagen het zeventiende museum van Leiden, een groot openluchtmuseum’’, zegt Bas Schreuder van evenementenbureau De Collectie, dat Sail helpt met de organisatie.

De stichting presenteerde haar plannen gisteren op De Welvaart, het 108 jaar oude schip van Pepijn Hijdra waarmee zij naar de opening van het vaarseizoen bij de Jeneverboom in Warmond tufte. Uit de historische haven in het Galgewater, waar dat schip een ligplaats heeft, is Sail Leiden 2018 voortgekomen.

,,Drie jaar geleden kwamen enkele tientallen historische vaartuigen die op weg waren naar Sail Amsterdam in Leiden overnachten’’, vertelt Tijs Zierfuss van de stichting Historische Haven. ,,De schippers hebben het bij ons ontzettend naar hun zin gehad en de LVBHB heeft besloten de jaarlijkse reünie deze keer in Leiden te houden.’’

De stichting Sail ziet in de komst van de tweehonderd historische schepen naar Leiden een unieke kans voor een groot evenement en organiseert er van alles omheen: een korenfestival, een ’drijf-in’ waar mensen vanaf het water naar nautische films kunnen kijken, een groente- en fruitveiling op westlanders in de Rijn bij de Aalmarkt.

Eén van de bezoekende schepen is een drijvende werkplaats waar kinderen mogen sleutelen, de reddingsbrigade gaat demonstraties geven op de Beestenmarkt en het Stadsbrouwhuis gaat Sail-bier brouwen van duinwater dat per schip wordt aangevoerd. Van de historische schepen zijn er dat weekeinde dertig open voor publiek. Het publiek kan langs de kades wandelen, maar zich ook laten vervoeren in watertaxi’s. ,,Het wordt supercool’’, zegt Schreuder.

Sail Leiden heeft grote verwachtingen van het evenement.

In Groningen trok de reünie van de LVBHB honderdduizend belangstellenden.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.