Volgepropt

Leidsch Dagblad bronfoto journalist Annet van Aarsen Leidsch Dagblad bronfoto journalist Annet van Aarsen ORG XMIT: JPEG© Hielco Kuipers Fotoprodukties

Annet van Aarsen

Ze zaten gezusterlijk naast elkaar in de trein, twee dames op leeftijd. Korte grijze koppies, de ene een bloemetjesjurk aan zoals oma’s die dragen, de ander een terlenka broek met blouse.

Je zag ze zo aan de kerstdis zitten, te midden van een schare kinderen en kleinkinderen. Voor hen een hoogtepunt van 2016, dacht ik zo.

Fout! De dames hadden het in de trein vooral over de verschrikkingen van het traditionele familebezoek tijdens de feestdagen. Ze hadden het net weer achter de rug en het was opnieuw niet bevallen. „Veel te druk”, zei de één. „Wat een lawaai, met al die kinderen.”

Haar vriendin vond het vooral zo erg dat ze overvoerd werd. Ook al zei ze ’nee, ik hoef geen taartje’, ze kreeg hem toch. Terwijl ze al vier gangen achter de kiezen had. „Dan zit je zó volgepropt, dat je geen boe of bah meer kan zeggen. Ze blijven aandringen, ook als je zegt dat je niks meer wil.”

Ik had het eigenlijk niet verwacht, maar het liefst zouden ze alle twee zeggen: ’ik kom niet met kerst, ik blijf lekker thuis’. Nee, dan oud & nieuw. Daar hadden ze wél van genoten: geen verplichtingen, lekker alleen thuis. Een wijntje, Claudia de Breij en na twaalf uur al snel naar bed. „Echt, dat is meer mijn ding”, zei de één. Ik wens de dames in 2017 dat ze er onder uitkomen met kerst. Maar ik vrees van niet.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.