NWS heeft plan voor verplaatsbare huizen

Peter van der Hulst
Noordwijk

De Noordwijkse Woningstichting (NWS) heeft een bouwplan ontwikkeld voor 33 flexibele en verplaatsbare woningen. Bij de realisatie van het plan werkt de coöperatie nauw met Tiny House Noordwijk dat op hetzelfde terrein zes kleine zelfstandige huizen wil realiseren. Stichting Huurdersbelangen Noordwijk (SHN) juicht de ontwikkeling toe.

De snelheid waarmee het plan kan worden gerealiseerd hangt af van de beschikbaarheid van grond. De NWS is daarover met de gemeente Noordwijk en de Greenport Ontwikkelingsmaatschappij in overleg. „We zitten aan het buitengebied te denken”, aldus de NWS-woordvoerder.

De procedure is in ieder geval korter dan bij traditionele bouwprojecten. Het gaat immers om een tijdelijke woonbestemming. Na een jaar of tien kunnen de woningen weer eenvoudig worden verplaatst naar een andere plek. De NWS moet nog een keuze maken voor een fabrikant van verplaatsbare huizen, maar duidelijk is wel dat de units al gauw vijftig tot tachtig jaar meekunnen.

Het idee is om er 33 aan te schaffen, maar mogelijk kiest de NWS voor een extra bouwlaag waardoor het er 66 kunnen worden. Zijn de vergunningen eenmaal rond dan is het project in enkele weken te realiseren. De units komen immers kant en klaar van de fabriek af.

SHN-voorzitter Bernard Koëter zegt het plan ’zeer positief’ te vinden. „Al is dit natuurlijk geen oplossing voor de klassieke woningbouw voor twee- of meerpersoonshuishoudens. Er is in Noordwijk nog steeds een enorm gebrek aan sociale huurhuizen, maar we zijn niet blind voor de maatschappelijke behoefte. Kinderen die nu in Noordwijk het ouderlijk huis verlaten, moeten elders wat zoeken.”

Niet alleen voor deze starters bieden de kleine huizen met een huur van 375 tot 500 euro een oplossing, ook alleenstaanden, studenten, gescheiden mensen, arbeidsmigranten en statushouders hebben baat bij het concept.

Daarnaast is er een groep die bewust kiest voor een kleinere en duurzame woning zoals Tiny House Noordwijk. „Het is heel prettig dat wij met de woningstichting kunnen optrekken”, aldus Wendy van Leeuwen.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.