Vlottrekken campusplan complexe klus

Loman Leefmans
Leiden

De universiteit is ’blij en verheugd’ dat de gemeente het plan voor de Humanities Campus wil vlottrekken. ,,Want het is van lokaal, landelijk, zelfs internationaal belang’’, meldt een woordvoerster.

Toch voorspellen betrokkenen de nodige beren op de weg. ,,De gemeente wil er woningen toevoegen. Of dat ook praktisch uitvoerbaar is, moeten we nog zien’’, zegt Jan Pieters, tot voor kort voorzitter van de wijkvereniging.

Waar hij eveneens op wijst, zijn de bewoners uit het blok met 58 huurwoningen bij Doelengracht en Cleveringaplaats. Zij willen daar in ruime meerderheid blijven, wat het universiteitsplan frustreerde. De gemeente denkt wél overeenstemming te kunnen bereiken over een verhuizing. Hoe? ’Met een individueel maatwerkaanbod’, zo staat in een korte reactie.

In het oorspronkelijke plan voor het gebied tussen Witte Singel en Doelengracht staat hoe de universiteit een aanzienlijk deel van de eigen gebouwen wil omvormen tot een grote campus. Daarvoor moet het complex met 58 woningen van corporatie De Sleutels wijken. Ondanks het aanbod van de universiteit voor vervangende woonruimte werd met de bewoners geen overeenstemming bereikt. Afgesproken was dat 70 procent van hen met een verhuizing moest instemmen. Dat percentage werd bij lange na niet gehaald.

Het miljoenenproject raakte daardoor in het slop waarna het gemeentebestuur besloot de regie over te nemen. Want de universiteit is belangrijk voor de stad, zo benadrukte Paul Dirkse (D66) eerder deze maand. En het stadsbestuur vindt óók dat de 58 woningen in de weg staan. De gemeente geeft zichzelf een jaar om met de bewoners te onderhandelen. Burgemeester en wethouders vinden wel dat er op en rond de nieuwe campus plaats moet zijn voor woningen.

Pieters geeft Leiden in ieder geval meer kans van slagen dan de universiteit. ,,De insteek en toon van de gemeente zijn wezenlijk anders.’’ Om hoeveel nieuwe woningen het gaat en of die ook deels bedoeld zijn voor de huidige bewoners, dat is nog onbepaald. Een vertegenwoordiger heeft al strijdbaar laten weten dat ze hun huid duur gaan verkopen.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.