De Vos en zijn beestenbende

Hilbert van Sluis
Leiden

Natuurgids en raadslid Dick de Vos presenteert deze week zijn boek Dieren in de Stad. Het gaat om een bundeling van de columns van De Vos uit het Witte Weekblad, waarin hij op bevlogen wijze zijn fascinatie voor de Leidse natuur beschrijft. Op ons verzoek zet hij de leukste en bijzonderste dieren uit Leiden op een rijtje.

Boomvalk

De Vos vreest voor de toekomst van de Boomvalk in Nederland. ,,Omdat het dier geen eigen nest bouwt, is het moeilijk om een plekje te vinden. Het is dus belangrijk dat er alternatieve nesten in de buurt zijn." Toen een boom met een nest nabij de Plesmanlaan dreigde te worden gekapt, sprong het raadslid in de bres voor de vogel. Hij overtuigde de gemeente ervan een aantal kunstnesten te bouwen aan de Wassenaarseweg. De kleine valk van ongeveer 35 centimeter is nu nog in Afrika, maar komt eind van de maand naar Nederland. ,,Het is toch fantastisch dat er dan een mooi nest voor hem klaarligt en dat hij niet hoeft te zoeken naar een andere verblijfplaats."

Slechtvalk

,,Dat de Slechtvalk in Leiden voorkomt is heel erg bijzonder. Het beest heeft een gigantische omvang en is normaal gesproken niet in steden te vinden. Het geeft een uniek gezicht als hij van het ene Leidse gebouw naar het andere vliegt. Hier mag Leiden trots op zijn." De valk wordt gemiddeld 43 centimeter en kan in een duikvlucht een snelheid bereiken van 350 kilometer per uur. Daarmee is het de snelste vogel ter wereld. De gemeente wilde een kunstnest bij museum Naturalis maken, maar volgens De Vos is dat geen goed idee. ,,De Slechtvalk is een enorm beest en moet direct kunnen uitvliegen. Daar is bij Naturalis geen ruimte voor."

Eekhoorn

Een zeer opmerkelijk dier in Leiden is de eekhoorn, volgens De Vos. Het knaagdier komt vooral voor in de delen van Drenthe en Overijssel, maar ook in de stad schijnt hij af en toe op te duiken, ,,Het was voor mij ook een grote verrassing. Maar het is toch fantastisch dat zo’n beestje in onze stad rondloopt." Het knaagdier werd gesignaleerd vlakbij het centraal station. De eekhoorn is in Nederland een beschermde diersoort. Dat betekent dat het verboden is ze te vangen, te doden of te verhandelen.

Zilvermeeuw

,,De Zilvermeeuw is met zijn gemiddelde leeftijd van 29 jaar de oudste vogelsoort van Nederland. Hij vliegt in de winter vanuit Texel richting de Leidse vismarkt aan de Nieuwe Rijn om eten te zoeken. De beesten zorgen ook voor veel overlast in de stad, omdat ze steeds vuilniszakken openprikken." Maar de Vos ziet de vogel graag in de stad. ,,Het is een prachtig beest. Na vier jaar is de vogel volwassen en zijn de kleuren van zijn vacht mooi zichtbaar. Met namen het grijze gedeelte lijkt heel erg op zilver."

Vos

De Vos (het dier, niet het raadslid) rukt op vanuit de duinen en heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een echt stadsdier. ,,Hij komt voor in de Leidse Hout, maar is ook al gesignaleerd aan de Oude Vest in de binnenstad." Volgens het raadslid komt de verandering van de viervoeter tot eenstadsdier door de aanleg van parken. ,,Ze worden zo keurig en netjes aangelegd dat er nauwelijks sprake meer is van een natuurgebied. Je moet de natuur zijn gang laten gaan en niet te veel pretnatuur maken in de stad."

Rivierdonderpad

De Vos deed een raadselachtige ontdekking over de Rivierdonderpad. ,,Op onverklaarbare wijze is de pad in Leiden terechtgekomen. Normaal gesproken komen ze alleen voor in Zuid-Limburg, maar de laatste jaren zijn ze de richting van Zuid-Holland opgekomen." De padden leven van afval dat wordt gedumpt in het water. ,,Voornamelijk in kleine beekjes in de buurt van studentenhuizen zijn ze te vinden. Daar wil nog weleens een koelkast in het water drijven."

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.