Sticker met ’nee-nee’ mogelijk passé

Nee stickers.© Archieffoto

Loman Leefmans
Leiden

De nee-nee-sticker die op veel brievenbussen in Leiden is geplakt, kan er mogelijk vanaf. De Leidse Partij voor de Dieren (PvdD) pleit voor een omgekeerde werking, als het gaat om reclamedrukwerk en huis-aan-huis-bladen.

,,Als je geen sticker op je brievenbus hebt, betekent het voortaan dat je geen reclamedrukwerk wil’’, aldus Dick de Vos van de PvdD. ,,Alleen mensen die dat wél willen, kunnen dat met een ’ja-sticker’ aangeven.

Een ruime meerderheid in de Leidse gemeenteraad vindt dat een goed idee. Voor het echter zover is, moet eerst een rechtszaak worden afgewacht. De gemeente Amsterdam deed eerder hetzelfde voorstel, maar werd voor de rechter gedaagd door de reclamebranche. De uitkomst van dat geschil, bepaalt of ook Leiden de nee-nee-stickers kan afschaffen.

Het Leidse VVD-raadslid Frederik Zevenbergen wijst op een ander euvel dat eerst nog geregeld moet worden. Hij wil drukwerk van niet-commerciële organisaties - hij noemde de Zak van Max als voorbeeld - wél blijven ontvangen. ,,De brievenbus is nu eenmaal een open instituut.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.