’Oostvlietpolderstrijd’ verplaatst naar de Veen

’Oostvlietpolderstrijd’ verplaatst naar de Veen archieffoto

’Oostvlietpolderstrijd’ verplaatst naar de Veen archieffoto

Redacteur Rijn en Veen
Roelofarendsveen

Terwijl bij de Vereniging Vrienden Oostvlietpolder de vlag uithangt, luiden vogelaars en natuurliefhebbers in Kaag en Braassem de noodklok. Ze zijn zacht gezegd hoogst ongelukkig dat Gedeputeerde Staten op Veenderveld II, aan de A4 ten zuiden van Roelofarendsveen, een nieuw bedrijventerrein voor ogen heeft.

De Veense polder is een alternatief voor de Oostvlietpolder. Jarenlang werd er gekibbeld over de mogelijkheid voor een industrieterrein in die Leidse polder. Door dat plan ging onlangs een dikke streep, omdat nu een alternatief is gevonden. Vogelaar Marcel Hoogendoorn van Stichting Groen Licht snapt er niets van. ,,De provincie heeft de Veenderpolder nota bene zelf als belangrijk weidevogelgebied aangewezen. Er broeden heel veel vogels. Dan is het ongelooflijk dat er nu plannen zijn voor een bedrijventerrein. Het is een regelrechte aanslag op de polder.’’ ,,Wij gaan dwars voor het plan van de provincie liggen’’, zegt Jan Veraart van de Vereniging tot behoud van het open landschap van Kaag en Braassem. ,,Dit is de enige open plek langs de A4. Die willen we dan ook open houden.’’

De natuurliefhebbers zijn vooral geschrokken van de grootte van het zoekgebied. ,,Zo’n 55 hectare aan natuur wordt verpest’’, zegt Veraart. ,,Terwijl slechts 30 hectare daadwerkelijk bebouwd kan worden. Er lopen namelijk heel veel leidingen door het gebied.’’ De verenigingen uit Kaag en Braassem zien de noodzaak van een nieuw industrieterrein totaal niet in. Uit een recente inventarisatie van Stichting Groene Hart blijkt dat alleen al in grote steden als Alphen aan den Rijn, Woerden en Gorichem ruim 200 hectare aan gebouwen te huur of te koop staat.

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.