Draaiorgels naar Hooglandse Kerk

Theo de With
Leiden

Niet het kerkorgel, maar het draaiorgel domineert zaterdag de Hooglandse Kerk in Leiden. Voor de zestiende keer wordt in en om deze kerk de Leidse Draaiorgeldag gehouden.

Het zullen er niet zoveel zijn als in 2008. Toen werd een wereldrecord gevestigd door 82 draaiorgels tegelijk te laten spelen. Dit wapenfeit veroverde een plekje in het Guinness Book of Records en is nog altijd niet geëvenaard. Zaterdag worden circa 25 draaiorgels verwacht, die hun authentiek Hollandse geluid zullen laten horen.

,,Het is cultureel erfgoed en daar moeten we zuinig op zijn’’, vinden Frank van Leeuwen en Bart in ’t Veld. Hun evenementenbureau Prokwadraat organiseert de Leidse Draaiorgeldag. Ze willen laten horen hoe groot de verscheidenheid aan draaiorgels in Nederland is. Van piepkleine, draagbare orgels tot rijdende gevaartes met alle toeters en bellen.

De Hooglandse Kerk is zaterdag geopend van 10.00 tot 16.30 uur en gratis toegankelijk. Voor de kerk is de draaiorgeldag ook de aftrap van het toeristenseizoen.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.