Geen verbod op ’verminkingsdraden’

Stadsduif. Foto Leidsch Dagblad© Foto Leidsch Dagblad

Tim Bennebroek
Leiden

Er komt in Leiden geen verbod op het aanbrengen van nylondraden aan gevels. Het stadsbestuur ziet de noodzaak niet, omdat er geen verband is aangetoond tussen de draden en verminking van duiven.

De Partij voor de Dieren had om een verbod gevraagd. Dit naar aanleiding van foto’s van verminkte duiven in Leiden, die een bezorgde burger op Facebook had gezet. De partij veronderstelde dat de duiven verstrikt waren geraakt in nylon draden die sommige bewoners of woningcorporaties aan hun pand bevestigen, onder meer om de verf aan kozijnen te beschermen.

Het stadsbestuur laat weten dat het onwaarschijnlijk is dat nylondraden de verminking veroorzaken. Onderzoek laat zien dat viezigheid op straat, zoals ontlasting en zwerfafval, waarschijnlijk de belangrijkste oorzaak is van de pootproblemen bij stadsduiven.

Burgemeester en wethouders zien ook geen aanleiding voor het plaatsen van een stadsduiventil. Dat is een kostbaar experiment en niet aan de orde, omdat er nauwelijks vragen of klachten zijn met betrekking tot overlast van stadsduiven.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.