Oprichter pretpark Duinrell (89) overleden

Oprichter pretpark Duinrell (89) overleden
Hugo Graaf van Zuylen van Nijevelt legt op deze foto (genomen in 2014) de laatste hand aan de nieuwe voorgevel van het Tikibad in Wassenaar.
© Archief Holland Media Combinatie
Wassenaar

De man die zijn landgoed Duinrell in Wassenaar omtoverde tot een van de bekendste pretparken van Nederland, Hugo graaf van Zuylen van Nijevelt, is op 89-jarige leeftijd gestorven.

Zijn vader Philip, cavalerist en kamerheer van koningin Wilhelmina, stelde het landgoed in 1935 open voor het publiek door onder meer in de orangerie een speeltuin neer te zetten. In de meidagen van 1940 werd hij als 'verdacht passant' op zijn eigen landgoed door Nederlandse militairen gedood.

Hugo, die nog maar tien jaar was toen zijn vader stierf, ontwikkelde het landgoed vanaf de jaren zestig verder tot een attractiepark met een camping en vakantiehuisjes. Volgens zijn vroegere woordvoerder pr-man Peter Wijnen stond het in 1983 geopende Tikibad aan de basis van het grote succes van Duinrell. "Toen is het aantal bezoekers verdubbeld. In het begin stonden er rijen van tweeeneenhalf uur."

Graaf Hugo, een van de eerste winnaars van de Tulpenrally, deed het familiebedrijf in 2000 over aan zijn zoons Philip en Roderick en werd zelf commissaris. Vorig jaar gaf hij ook die functie op. Zijn zoon Roderick werd in zijn plaats commissaris.

Door het overlijden van zijn vader erft oudste zoon Philip, nu nog baron, de titel van graaf. De vrouw van Philip, Bibi barones van Zuylen van Nijevelt-den Beer Poortugael, was hofdame van koningin Beatrix en is nu grootmeesteres van koning Willem-Alexander.

Meer nieuws uit Leiden