Escaperoom: opgesloten in het Leidse Kruithuisje

Ontsnappen uit het Kruithuisje. Foto Roelof Bosscher

Annet van Aarsen
Leiden

De monumentale muurtoren ’Oistenrijck’ aan de Jan van Houtkade - door veel Leidenaars ook wel het ’Kruithuisje’ genoemd - wordt een Escaperoom. Per 1 september kunnen kleine groepen mensen er terecht om het raadsel van Rembrandt op te lossen.

Het Kruithuisje is een Rijksmonument, het gebouwtje maakte deel uit van de inmiddels verder volledig verdwenen middeleeuwse stadsommuring. In vroeger tijden waren er naast Oistenrijck nog 32 andere muurtorens, maar de laatste werd in 1871 gesloopt.

Initiatiefnemer Tommy Hopstaken is enorm verguld dat hij in het monumentje terecht kan. ,,Het is echt zo’n plek waar je naar blijft kijken, als je er langs fietst’’, zegt hij.

,,Ik was eerst naar de gemeente gestapt met de vraag of ik in de Zijlpoort terechtkan. Daar zit aan de ene kant visbrasserie De Poort, maar de andere kant staat leeg. Toen werd er gezegd: we hebben een andere leuke locatie voor jullie. Fantastisch, ik was meteen verliefd op dat torentje.''

Code

Escaperooms schieten in Nederland als paddenstoelen uit de grond. Het zijn interactieve spelen, waarbij een groep mensen in een ruimte worden opgesloten. Ze moeten daar sleutel zoeken, of codes en andere aanwijzingen en raadsel en puzzels oplossen binnen een bepaalde tijd - meestal een uur - de weg naar de uitgang te vinden. Veel escaperooms hebben een thema uit het horror-, detective- of misdaadgenre.

Maar Tommy Hopstaken en mede-initiatiefnemer Jochem Haverhoek hebben voor hun escaperoom een historisch raadsel bedacht. Het Kruithuisje is het geheime atelier van Rembrandt. Wie het spel toen een goed einde wil brengen, moet het onbekende meesterwerk van de schilder vinden en uit het atelier weten te ontsnappen.

Geheim

In de toren heeft Rembrandt tientallen aanwijzingen verborgen: mysterieuze raadsels, puzzeltjes, geheime codes, oude sleutels, vreemde schilderijen, verborgen laatjes. ,,Je stapt in een sprookje, op zoek naar zijn grote geheim’’, zegt Hopstaken.

Het Kruithuisje wordt overigens de tweede Escaperoom in Leiden. Sinds een aantal weken is in de Meelfabriek de bijna gelijknamige EscapeRoom Leiden Meelfabriek geopend. Volgens Hopstaken is er plek zat in Leiden voor twee initiatieven. ,,Ik denk zelfs dat het elkaar kan versterken. Je wil natuurlijk niet twee keer hetzelfde raadsel oplossen. Maar als je één keer een mooie Escaperoom hebt gedaan, denk je vanzelf: vet, dat wil ik nog een keer. Dat kan dus straks in Leiden.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.