Experiment met shoot-outs in regionale hockeycompetities

Alecto-speler Bart Zoutendijk in duel met Sander van Oostrom van Roomburg.© Foto Taco van der Eb

Tom Mentink
Leiden

Na een lange zomerstop hervatten de regionale hockeyteams zondag de competitie in een nieuwe opzet. In de eerste klasse wordt dit seizoen geëxperimenteerd met de invoering van shoot-outs na een gelijkspel. Eindigt de wedstrijd gelijk, dan kan een van de teams een bonuspunt verdienen als de shoot-outserie wordt gewonnen.

Alleen voor de vrouwen van overgangsklasser Alecto, die afreizen naar het Tilburgse Were Di, geldt deze opzet niet. De Leiderdorpse promovendus versterkte zich flink deze zomer. Zo maakten Jane Kemp, Tessa de Leeuw (Ring Pass), Romy van As (Bloemendaal), Hanneke de Jong (Groen-Geel) en de Britse Beth Marriott de overstap.

,,Ik denk dat we er in de breedte op vooruit zijn gegaan, ook met twee A-junioren erbij’’, stelt trainer Jaïr Levie, die het komend seizoen moet stellen zonder Meike van Haeringen.

De talentvolle spits, die vorig seizoen met haar 25 doelpunten nog een groot aandeel had in de promotie, liep tijdens de Leidse hockeykampioenschappen in augustus een zware knieblessure op.

Promoveren

In de eerste klasse ontvangt LOHC, dat afgelopen juni promotie naar de overgangsklasse misliep, Alliance. De doelstelling van de Oegstgeestenaren is duidelijk: eindigen bij de eerste drie, om direct te promoveren.

,,Met minder nemen we geen genoegen’’, benadrukt coach Eddie Simmons, die afscheid nam van onder anderen spits Esther Imthorn. Daar tegenover staat de komst van aanvalster Noor Huurman (Klein Zwitserland).

LOHC neemt dit seizoen ook deel aan de bekercompetitie, dat nieuw leven is ingeblazen door de hockeybond. ,,Dat nemen wij serieus’’, zegt Simmons. ,,Want hoe vet is het om op vrijdagavond voor een paar honderd man te spelen.’’

Jeugd

In dezelfde poule hoopt Alphen beter te presteren dan de tiende plek van vorig seizoen. De nieuwe trainer Robin Tromp heeft grote ambities. ,,Ik probeer de jeugd zoveel mogelijk de kans te geven, om ze te behouden voor de club. Het moet een eer zijn om in het eerste te spelen. We kunnen dit seizoen best eens gaan verrassen.’’

Bij de Alphense vrouwen, die het zondag op eigen veld opnemen tegen AthenA, stopten keepster Danara Gerla en Meike Kerklaan.

De mannen van LOHC openen de competitie met een thuiswedstrijd tegen HIC. De selectie van de Oegstgeestenaren is ten opzichte van vorig seizoen behoorlijk gewijzigd. Onder anderen smaakmaker Javier Osses liet de club achter zich voor hoofdklasser HDM, maar tegenover het vertrek van vijf spelers stond de komst van zes nieuwelingen.

Talentvol

Daarnaast namen Mats van Uden en Frank Dikmoet, overgekomen van respectievelijk Rood-Wit en Westland, het stokje over van de vertrekkende coach Craig Sieben. Van Uden is een jonge, talentvolle trainer, terwijl voormalig hoofdklasse-coach Dikmoet voor de ervaring zorgt.

,,Het is een dynamisch duo’’, merkt aanvoerder Bart Gijsbers. ,,Ze vullen elkaar aan. Geen van beiden is echt de hoofdcoach.’’

Roomburg begint in eigen huis tegen Berkel-Rodenrijs. De nieuwe trainer Maurits Eikenhout moet het dit seizoen stellen zonder een aantal ervaren jongens, die stopten of de overstap maakten naar een andere club.

,,We moeten het grotendeels doen met jeugd of jongens uit het tweede’’, vertelt de oefenmeester. ,,Dat wordt een uitdaging, maar deze groep is ontzettend gretig. De eerste wedstrijden ga ik niet zo letten op resultaten, maar op het proces.’’

Teleurstellend

Alecto haalde drie van de zes nieuwe spelers weg bij rivaal Roomburg: Jarmo van der Velden, Dominique van Nieuwenhuize en Flip Kaptein trokken naar Leiderdorp . Ondanks de nodige versterkingen waren de resultaten in de voorbereiding voor coach Sander Rottier enigszins teleurstellend.

,,Met zes nieuwelingen heeft het even tijd nodig voordat alle puzzelstukjes in elkaar vallen’’, benadrukt hij. ,,Nu begint het eindelijk te lopen. We zijn klaar voor de thuiswedstrijd tegen Zoetermeer, al is het wel direct een moeilijke tegenstander. Het doel is om dit seizoen in de top drie te eindigen en te promoveren.’’

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.