Kaag en Braassem zegt nee tegen schaliegas, Alphen wacht af

Kaag en Braassem stelt: wij hebben al veel last van infrastructuur van het rijk. Archieffoto Hielco Kuipers

Kaag en Braassem stelt: wij hebben al veel last van infrastructuur van het rijk. Archieffoto Hielco Kuipers

Annelies Karman
Kaag en Braassem / Alphen aan den Rijn

Kaag en Braassem gooit de deur dicht voor schaliegaswinning in de gemeente. Het rijk wil onderzoeken waar deze fossiele brandstof te vinden is. Waarschijnlijk is het een paar kilometer onder de grond te vinden, maar het is niet zeker of het er echt zit. Daarom wil de rijksoverheid kijken of er aardgas hier in de steensoort schalie zit, of het genoeg is om commercieel te winnen en wat de risico's daarvan zijn.

Tot 9 juli mogen kleinere overheden reageren en dat doet Kaag en Braassem luid en duidelijk. Het gemeentebestuur stuurt een gepeperde brief naar Den Haag. ,,Wij zijn van mening dat er geen schaliegaswinning in onze gemeente plaats moet vinden'', zo beginnen burgemeester en wethouders. ,,De leefomgeving in Kaag en Braassem staat op dit moment al onder grote druk.'' De brief somt een aantal punten op: geluidsoverlast van de A4, hogesnelheidslijn en Schiphol. ,,Daarnaast heeft schaliegaswinning een aantasting van het landschap tot gevolg.''

Alphen aan den Rijn staat meer afwachtend tegenover schaliegas. In de gemeenteraad diende GroenLinks vorig jaar in Alphen een motie in om schaliegasboringen bij voorbaat te weren. Dat voorstel kreeg net geen meerderheid in de gemeente, zoals die er bijvoorbeeld in Nieuwkoop en meer dan honderd andere gemeenten in Nederland wel was. In Boskoop heeft de raad zich er vorig jaar wel tegen uit gesproken.Alphen aan den Rijn, waar ook het voormalige Rijnwoude onder valt, blijft voorlopig neutraal over winning op het grondgebied van de gemeente. ,,We hebben nog geen standpunt ingenomen'', laat een woordvoerder namens wethouder Willem-Jan Stegeman weten.

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.