Leidse Hooidagen: publiekstrekker van formaat

Marieta Kroft
Leiden

Zaterdagochtend op de Leidse Hooidagen. Voor het comfort van de vele verwachte bezoekers heeft organisator Peter van den Akker nog even alle schapenpoep weggehaald. Volgens hem is het tweedaagse evenement weliswaar bedoeld om stadse mensen kennis te laten maken met de natuur, maar het moet wel leuk blijven. En daar weet hij alles van, want de Leidse Hooidagen zijn uitgegroeid tot een publiekstrekker van formaat.

In natuurgebied ’t Vogelhoff (tussen de A4 en De Vliet ter hoogte van de windmolens) lopen weer een paar duizend mensen rond. ,,Dit jaar organiseren we het voor de derde maal”, zegt Van den Akker. ,,Aanvankelijk zou hier een bedrijventerrein komen, maar de gemeente besloot er een paar jaar geleden toch een natuurgebied van te maken. Aan mij vroegen ze toen een activiteit te organiseren voor de inwoners van Leiden. Ik regelde wat schepnetjes en oude emmers om mensen te laten vissen en daarover vertelde ik daarna dan wat in een tentje. Dat was het enige en daarop kwamen al 600 man af! Omdat een boswachter hier tegelijkertijd ook wat hooiblokken verkocht, noemden we het maar de Leidse Hooidagen.”

Vorig jaar zorgde hij voor zo’n vijftien activiteiten meer. Daar kwamen toen ruim 2.500 mensen op af. Nu staan er zo’n dertig tentjes op het gras.

Ouders – en vooral hun kinderen – houden zich bezig met zaken als zeisles, een bijenhotel maken, schilderen met grond en planten, composteren, camoufleren, een pijl en boog maken en een bodemsafari.

Marjolein is hier met zoon Moritz en dochter Felixe. ,,We bezoeken wel eens een kinderboerderij, maar hier valt veel meer te doen. Het is grootster, wijdser’’, zegt ze terwijl ze uitkijkt over het zestig hectare grote gebied. Haar kinderen klimmen en klauteren ondertussen op een stapel hooibalen.

Anders

Ook Carlijn (met zoon Vanu) uit Leiderdorp is positief. ,,We gaan graag naar buiten en zijn vorige week nog gaan kamperen. Maar hier beleef je de natuur toch anders dan in Bakkum.”

Bij het pijl en boog maken en graan malen is het het drukst. Druk, bij graan malen? Ja, want daarmee maken de kinderen deeg. Daarvan maken ze in een echte natuurlijke houtoven zelf hun pizza.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.