LSG sluit af met zijn sportieve plicht en wordt tweede

Tessa de Wekker
Schaken

In de gezamenlijke slotronde van de landelijke meesterklasse te Bunschoten heeft LSG met een verdiende 6-4 zege op Accres Apeldoorn het seizoen afgesloten als de nummer twee van Nederland. De ploeg uit Apeldoorn degradeerde. ,,Het succes werd compleet met de derde meesternorm en daarmee gelijk de meestertitel voor Rudy van Wessel”, aldus teamleider Folkert-Jan Geertsma. ,,En hoewel Apeldoorn al zo goed als gedegradeerd was, kwam het team nog altijd sterk op.”

In de slotronde waren LSG en Apeldoorn op papier de twee sterkste teams. De kersverse landskampioen En Passant (uit Bunschoten) kwam zelfs met een tweede garnituur, dat gemiddeld zo’n vierhonderd ratingpunten minder had en leed dan ook zijn enige nederlaag van het seizoen.

Bij LSG werd slechts op één bord een beperkte strijd geleverd. Van Wessel had aan een half punt voldoende om zijn internationale meestertitel binnen te halen, nam dan ook niet al te veel risico en bood al snel remise aan. Arthur Pijpers moet daarentegen nog even afwachten of ook hij een meesternorm toegewezen krijgt. In de slotronde won hij al snel en werd daarmee derde op de topscorerslijst van de meesterklasse (7 punten uit 9). Geertsma: ,,Zijn prestatierating is zelfs bijna voldoende voor een grootmeesternorm. Het probleem is echter dat één van zijn tegenstanders in dit seizoen niet kwam opdagen.”

Tijdcontrole

Nog voor de eerste tijdcontrole liep LSG uit naar een beslissende 4-2 voorsprong. Mark van der Werf kreeg een winnende aanval na een pionoffer. Predrag Nikolic, Jan Sprenger en Stefan van Blitterswijk speelden remise. In de slotfase ging de meeste aandacht uit naar de partij van Edwin van Haastert. Hij moest winnen om zijn eerste grootmeesternorm te scoren en kreeg ook kansen, maar die bleken niet voldoende (remise). Hij besloot zijn goede seizoen met een plaats in de toptien van de topscorerslijst.

Geertsma: ,,Alle spelers hebben aangegeven ook volgend jaar voor LSG te spelen, maar een garantie voor weer een toppositie is dat niet. Er zijn namelijk twee sterke gesponsorde teams gepromoveerd.”

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.