Net geen podium roeister Karolien Florijn bij Holland Beker

Coen Eggenkamp
Amstelveen

Bij de prestigieuze wedstrijden om de Koninklijke Holland Beker is Karolien Florijn er net niet in geslaagd om op het podium terecht te komen. De 19-jarige Leidse toproeister kwam op de Bosbaan in Amstelveen ruim 2,5 seconden te kort om de Nieuw-Zeelandse voormalig wereldkampioene Emma Twigg van het podium te stoten.

Florijn was een kleine negen tellen langzamer dan Inge Janssen, winnares en zilveren medaillewinnaar bij de Olympische Spelen van Rio de Janeiro.

Florijn kwam wat moeizaam op gang en roeide lang op de vijfde plaats, maar wist zich halverwege naar de vierde plek te knokken. ,,Uiteraard baal ik dat ik niet nét wat harder heb geroeid’’, vertelde de roeister van Die Leythe na haar race.

,,Een podiumplaats was mijn ultieme doel en dat is net niet gelukt. Maar gezien de korte voorbereidingstijd die ik heb gekregen voor de skiff denk ik dat ik tevreden moet zijn. Ook mijn tijden waren snel.’’

Florijn, die normaal gesproken in de vier-zonder-stuurvrouw roeit, kreeg slechts drie dagen om zich voor te bereiden in de eenmansboot. Dit betekende niet alleen een wissel van boottype, ook roeide het talent in de skiff met twee riemen in plaats van één. Dat ging haar goed af.

Verdergaan in de skiff is voor nu echter nog geen optie. ,,Ik volg nu eenmaal het programma van bondscoach Josy Verdonkschot en daar houd ik me aan’’, benadrukte ze. ,,Wel wil ik volgend jaar graag terug komen om dan te winnen.”

De wedstrijden golden voor de grotere boottypes bij de senioren ook als nationaal kampioenschap. Nicole Beukers maakte daarbij indruk door met haar nationale vrouwen dubbelvier niet alleen de nationale titel op te eisen, maar ook door een absolute toptijd neer te zetten.

De tijd die de Leidse toproeister met ploeggenoten Olivia van Rooijen, Sophie Souwer en Lisa Scheenaard van 6:13,98 op de klokken zette was slechts een fractie langzamer dan het wereldrecord. In deze opstelling zal de ploeg ook deelnemen aan de laatste wereldbekerwedstrijden van dit seizoen in Luzern, over een kleine twee weken.

Bij de mannen kreeg topskiffeur Stef Broenink wederom een tik te verwerken. Na tegenvallende prestaties bij de Europese Kampioenschappen en de wereldbekerwedstrijden in Poznan, kwam de Leidenaar ook tijdens de Holland Beker niet verder dan een plek in de C-finale.

Hij revancheerde zich daarin overigens wel sterk door met een snelle tijd 6:53,85 ruimschoots te winnen.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.