Leython is te bescheiden

Welmoed de Lang
Volleybal

Een nieuwe coach, een nieuwe libero en een paar nieuwe speelsters. Bij Leython wilden ze eerst maar eens kijken wat dat zou gaan opleveren.

‘Handhaving’ was voor dit seizoen daarom het uitgangspunt. Na de kinderlijk eenvoudige 3-1 overwinning op Spaarnestad 2 en de inmiddels derde plaats, doet die wel erg voorzichtige doelstelling inmiddels wat onwerkelijk aan.

De woorden ‘punten sprokkelen’ namen de passer/lopers llse Koreman en Melissa Bijlsma beiden een paar keer in de mond. Een minder jaar onder trainer Philippe Lixon, enkele vertrokken speelsters en de deels nieuwe selectie zorgden aan het begin van het seizoen voor twijfels. ,,Je moet toch wennen aan elkaar en het is dan maar afwachten hoe het gaat”, aldus Bijlsma.

Het is een houding en woordkeus die echter niet (meer) passen bij de status die de Leiderdorpsen de afgelopen seizoenen hebben opgebouwd en bij het ook nu weer prima en overtuigende spel. Spaarnestad kon slechts een setje snoepen. ,,We hebben onze doelstelling inmiddels ook aangepast naar een plaats in de middenmoot. Maar we willen onszelf geen druk opleggen. Druk blijkt voor ons niet zo goed te werken”, constateerde Bijlsma.

Na de uitstekende 3-1 overwinning eind december op koploper VollinGo, volgde voor de ploeg van Rene Leeflang immers twee mindere duels waaronder de 0-4 tegen nummer twee Huizen 2. ,,We dachten: als we VollinGo kunnen verslaan, moeten we van iedereen kunnen winnen. Maar van die gedachte gingen we niet beter spelen. We moeten ontspannen volleyballen, lol maken, dan zijn we op ons best”, aldus Bijlsma, die in De Bloemerd aan haar tweede seizoen bezig is. Vooral in de laatste set stelde met een paar rake klappen definitief orde op zaken. ,,In de eerste set had ik even een dipje, maar - en dat is tekenend voor dit team - we spelen met elkaar in plaats van tegen elkaar. Iedereen probeert de ander er weer bovenop te helpen.”

Dat was zaterdag alleen in de tweede set nodig. Na de eerste 25-18 uithaal, kwam de thuisclub in de tweede pardoes met 1-7 achter. En hoewel Leython nog tot 8-9 aansloot, liepen de jonge Haarlemsen weer uit naar 11-17 en vervolgens 21-25. ,,De eerste set kregen we van hun kant bijna geen tegenstand en dan is het lastig omschakelen. Nu was er ineens wel heel veel servicedruk”, zag Koreman.

Ook de vele eigen fouten en services die uit gingen zorgden voor eenvoudige Haarlemse punten. ,,We blijven in zo’n geval vol risico nemen om de druk er bij hun op te houden. Foute services calculeer je daarbij in, want onder de streep pakt dat normaal gesproken goed uit. Alleen maakten wij nu te veel fouten en zetten zij een paar keer achter elkaar een flinke serie neer.”

Leython herpakte zich direct en de nummer acht had in de geconcentreerde en feilloze Leiderdorpse derde en vierde set weinig meer in te brengen. ,,Jammer van die tweede set. Dat had niet gehoeven”, vond Koreman, inmiddels met de kennis dat Leython ook dit seizoen weer meer in huis heeft dan de meeste opponenten. Koreman: ,,Als we in de laatste fase van de competitie inderdaad nog steeds tweede of derde staan, gaan we heus met elkaar rond de tafel zitten om te kijken wat we dan gaan doen. Tot die tijd willen we alleen maar lekker en vrijuit volleyballen.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.