Leiden moet weer swingen

Theo de With
Leiden

Leiden is weer een festival rijker: Rhythm Groove & Bass. Het evenement begint morgenavond en duurt tot en met zondag 29 maart.

Heel Leiden moet weer swingen. Dat is de opzet van de organisatoren van het nieuwe festival. ,,Het zou mooi zijn als Leiden over vijf jaar de jazzhoofdstad van Nederland is’’, zegt voorzitter Jeroen Sprangers.

De lijst met namen is lang en vermeldt onder anderen Ray Anderson, Avishai Cohen, Gogo Penguin, Raul Midon, Postmen, Bruut, Bo Saris en Sarah-Jane (foto). Er zijn verschillende podia in de stad, waar ze hun kunsten vertonen. Grote zalen als de Stadsgehoorzaal en Gebr. de Nobel doen mee, maar ook kleinere podia als Scheltema en Q-bus.

,,Het is de bedoeling dat niemand in Leiden eraan ontkomt’’, vindt Sprangers. Daarom is er bijvoorbeeld ook een kroegentocht aan Rhythm Groove & Bass gekoppeld. ,,Bij een jazzfestival hoort nu eenmaal een kroegentocht. Op donderdag 26 maart doen er ruim 25 Leidse cafés mee aan ons initiatief. Als je de hele stad erbij wil betrekken, hoort de horeca daar natuurlijk ook bij.’’

Stadsparkeerplan levert weer pendelbusjes, die muziek- of kroegliefhebbers van café naar café vervoeren. ,,Maar dat is slechts één avond. Het hele festival duurt tien dagen. Er is elke avond wel iets muzikaals te beleven, van kleinschalig tot groots.’’

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.