'De schoonste stoet door Leiden'

Annemiek Ruygrok
Leiden

Een oude traditie herleeft zaterdagmiddag, wanneer van twee tot vier een Maskerade van Minerva door de binnenstad trekt.

Onder meer op de Breestraat en het Rapenburg roepen de lustrumvierende studenten van het Leids Studenten Corps herinneringen op aan de ’schoonste stoet’ die in vroeger jaren bij een lustrum van het LSC, dat toen nog alleen mannelijke leden kende, door Leiden trok.

Het wordt wel de gouden eeuw van het Leidse Studenten Corps genoemd. In de 19de eeuw was een studie in Leiden slechts weggelegd voor de welgestelden. En als er dan een lustrum bij LSC Minerva te vieren viel, werd er fors uitgepakt. Om de Leidenaars te vriend te houden, werd als een van de lustrumonderdelen een zogenaamde maskerade gehouden. Een optocht waarbij de studenten historische figuren uitbeeldden. Deze gekostumeerde optochten werden van 1825 tot 1920 gehouden. Kosten noch moeite werden gespaard. Heroïsche momenten hadden de voorkeur van de heren, zoals de intocht van hertog Albrecht van Beieren met zijn leger in Enkhuizen in 1396. Omdat de gekostumeerde optochten de vereniging aan de rand van een faillissement brachten, stopte het ’corps’ in 1920 met de maskerades.

Bij het 37ste lustrum van Minerva werd nog wel een historische expositie ’Maskerade’ in de Hooglandse Kerk gehouden. Daar waren koetsjes, historische kostuums en een harnas, door Minervanen tijdens de beroemde maskerades gedragen, te zien.

Ook was een hedendaagse blikvanger van de hand van de Leidse kunstenares Bernadette Drenth tentoongesteld: een kostuum van de 16de-eeuwse koningin Elisabeth van Engeland, gemaakt van textiel, papier en plastic.

Maar nu Minerva het 40ste lustrum viert, trekt weer een ’echte’ maskerade zaterdag als schoonste stoet door de binnenstad.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.