Boekhandel met louter poëzie aan Leidse Herenstraat

Loman Leefmans
Leiden

Ze zijn zeldzaam in Nederland, maar op de Leidse Herenstraat komt binnenkort een boekwinkel met louter poëzie.

Dat kondigt de plaatselijke ondernemer Christiaan van Minnen aan, nadat een conflict met de gemeente in zijn voordeel is beslecht.

Dat dispuut ging over de begane grond van het pand met huisnummer 83d. Daarheen wilde Van Minnen zijn bestaande boekhandel Index-books verhuizen, dat momenteel op nummer 79 is gevestigd.

De gemeente dacht daar heel anders over. Op de eerste plaats staat het bestemmingsplan niet toe dat een woning wordt omgevormd tot een bedrijfsruimte.

Bovendien is er vorig jaar ook een zogeheten regionale retailvisie opgesteld over winkelgebieden in Leiden en omstreken. Daarin staat dat het in de Herenstraat niet wenselijk is als er nieuwe ondernemingen bij komen.

Leiden moet daar nu toch op terugkomen. Want in het bestemmingsplan staat een foute vermelding waardoor de ’visie’ er ook geen betrekking op heeft.

Dus krijgt Van Minnen zijn gewenste vergunning. Zijn boekhandel verhuist van 79 naar 83d en in de dan vrijgekomen ruimte, vestigt hij een poëziecentrum. ,,Het is natuurlijk jammer dat je veel je stem moet laten horen en op de grote trom slaan voordat de aanhouder wint. Maar goed, ik ben blij en dankbaar hoe de gemeente het nu afhandelt.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.