Boekhouder van Alphens bedrijf Krol veroordeeld voor verduisteren van bijna zes ton

Annelies Karman
Den Haag/Alphen

Een ex-boekhouder van het Alphense vastgoedbedrijf VBK is door de Haagse rechtbank veroordeeld tot een celstraf van anderhalf jaar. Hij zou bij de onderneming een kleine zes ton verduisterd hebben.

Martin de K. (38) uit Delft wist de Verenigde Bedrijven Krol (VBK) uit Alphen aan den Rijn met een gewiekste truc op te lichten. Hij was controller bij VBK. In die functie onderhield hij de contacten met de belastingdienst. Daarnaast had hij een eigen bureau in Den Haag voor financiële dienstverlening. Belastingaanslagen die hij kreeg voor dat bedrijf, betaalde hij van de rekening van zijn werkgever VBK. Hij wist echter dat hij grote sommen zou terugkrijgen van de fiscus, en die liet hij weer storten op het nummer van zijn Haagse bedrijf. Op die manier sluisde hij via de belastingdienst 5,8 ton weg bij VBK.

De K. kocht van de weggesluisde tonnen een wagenpark bestaande uit een camper, een Mini Cooper, en een Jeep. Volgens de officier van justitie was De K. jaloers op de auto’s waarmee zijn toenmalige baas Marco Krol bij VBK rondreed. ,,Ik heb van het geld ook mijn twee huizen verbouwd”, vertelde de boekhouder zelf bij de Haagse rechtbank op de strafzitting twee weken geleden. De K. maakte zijn echtgenote wijs dat hij een loterij had gewonnen.

Al het verduisterde geld is opgegaan. ,,Ik ben bereid om de rest van mijn leven op een houtje te bijten om het terug te betalen’’, verklaarde berouwvolle boekhouder. Met VBK heeft hij al een regeling getroffen. Tijdens de strafzitting maakte hij bekend dat hij een nieuwe werkgever had gevonden. Maar voor het zover is, moet hij eerst het gevang in.

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.