Waardevol

Hielke Biemond

Mohamed Kherrazi is de MVP van ZZ Leiden, schoot door mijn hoofd op nota bene de avond dat de Worthy de Jong Tribune werd onthuld door een groepje fans.

Dat die gedachte zich aan mij voltrok, kwam doordat ik getuige was van het eerste kwart van ZZ – Weert, mogelijkerwijs de slechtste tien minuten basketbal ooit gespeeld door een Leids team. Het was Comedy Capers, een term die samen met een Hitchcock-achtige thriller en een Houdini-achtige ontsnapping heel erg aan vervanging toe is. Twittert u mij gerust uw moderne varianten.

Mo zat geblesseerd op de bank tijdens al die ellende, vandaar mijn gedachtesprong. Iemand moet wel heel waardevol zijn als zijn team in zijn absentie zulke laagtes weet te bereiken. Goed, dit is niet helemaal eerlijk ten opzichte van De Jong, die aan een prachtseizoen bezig is. Op het banier dat boven ‘zijn’ tribune hing, stond ‘MVP 2015-2016’. De initiatiefnemers handelen ogenschijnlijk met voorkennis, want de kans is groot dat De Jong inderdaad straks wordt uitgeroepen tot de waardevolste speler van de DBL. Tel dat op bij zijn All Star Game MVP en, indien hij ZZ naar de titel weet te leiden, Play-off MVP en we zijn in MJ-territorium.

Onmisbaar

Als hij dan nog niet naar het buitenland kan, weet ik het niet meer. Maar het is ook een beetje eigen schuld dat Worthy nog immer in de polder basketbalt. Hij moest zich weer zo nodig onmisbaar maken in Leiden; dus laat EC hem vrijwel altijd spelen en zijn gang gaan, zodat hij niet mokkend op de bank zit te verlangen naar meer speeltijd en schoten, waardoor hij geen reden heeft om op te stappen en in Scandinavië aan de slag te gaan. En het was toch zo simpel.

Toch vond ik dat ik, in dit geval althans, niet helemaal gek was geworden. Kherrazi is namelijk ongeveer net zo onmisbaar, en dus waardevol. De Jong is al een meer dan bovengemiddelde verdediger maar als je ziet wat een werk Mo op dat gebied verzet… Wat een nachtmerrie moet dat zijn, om er achter te komen dat uitgerekend jij zijn doelwit van de avond bent. De Jong die er een stuk of 25 ingooit en Kherrazi die zijn tegenstander tien punten onder zijn gemiddelde houdt, ze zijn allebei goud waard voor ZZ.

Populair

En dan ook nog mediageniek, ‘quotable’ en razend populair bij de fans voor wie ze alle aandacht hebben. Ik heb laatst erg genoten van de avond dat Mohamed 29 punten maakte tegen Zwolle, en ook van het feit dat hij bijna verlegen werd van alle loftuitingen. Mooi was het ook om te zien dat zijn teamgenoten hem zijn ‘galawedstrijd’ zo gunden. Een passende beloning voor zijn niet-aflatende arbeid.

Een MVP-discussie is altijd lastig. Worthy is weergaloos, Mo is onmisbaar en ook Rogier David Jansen (zo staat hij op Facebook en ik vind dat zo prettig klinken dat ik heb besloten om hem in het vervolg hier zo te noemen) is bezig aan een topseizoen. Stiekem laat hij al maanden zien dat hij een van de betere passers in Nederland is, hij schiet scherp en verdedigt zelfs prima. Nog steeds een gifkikker (niks mis mee) maar het gaat nu niet ten koste van het team. Misschien wel de beste pure guard van het moment.

Spijkerdunks

Dan is er ook nog Thomas Koenis, de beste Leidse center in jaren. Van die eenhandige spijkerdunks krijg ik voorlopig geen genoeg. Tegen Weert stelde bovendien Siem Willems zijn kandidatuur voor de MVP. OK, nu moet ik even met een nat washandje op mijn hoofd op de bank gaan liggen, maar Siem deed het werkelijk uitstekend tegen Thomas Dreesen en liet zien dat er in een goed draaiende ploeg steeds andere mensen kunnen opstaan.

Aan het eind van de rit zal Worthy (die met zijn nieuwe kapsel erg op mijn held Prince gaat lijken, hij kan vast ook mooi dansen en zingen) wel de MVP-trofee omhoog mogen houden. Terecht, en dat zal die tribune nog mooier maken. We shall not look upon his like again. Wel hoop ik dat hij zijn teamgenoten dan in de prijsuitreiking betrekt. Dat Mo, RDJ, Koenis en zelfs Willems officieel weten dat ze waardevol zijn.

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.