’Het instituut, dat zijn wij’

Wilfred Simons
Leiden

Rector magnificus Carel Stolker en de universitaire ambtenaren ’zijn bezig’ aan het verbeteren van de onderlinge omgangsvormen aan de Universiteit Leiden.

Dat zegt hij in een tweet als reactie op een artikel in de Volkskrant, dat gisteren een inventarisatie publiceerde van ’prominente professoren die hun ondergeschikten zouden terroriseren’. De Universiteit Leiden is de afgelopen twee jaar opgeschikt door twee schandalen, waarbij hoogleraren bij het Instituut Pedagogische Wetenschappen (IPW) en het Leiden Institute for Area Studies (LIAS) docenten en promovendi intimideerden en ondergeschikten neerbuigend behandelden.

Bij het IPW keerde de rust pas weer nadat de daders, onder wie hoogleraar Rien van IJzendoorn, werden gepensioneerd of overgeplaatst naar een andere universiteit. Bij het LIAS was het de beschadigde wetenschappelijk directeur Frank Pieke die het veld ruimde. Hij is sinds mei onderzoeks- en algemeen directeur van het Mercator Institute for China Studies (MERICS) in Berlijn, al heeft hij in Leiden nog wel een aanstelling als ’gastonderzoeker’.

Het is duidelijk dat zulke angstculturen de instituten enorm beschadigen. Daarom wil Stolker onder meer ’investeren in het onderlinge groepsgevoel’. Medewerkers moeten denken: ’het instituut, dat zijn wij’, en niet: het instituut, dat ben ik’. In totaal heeft hij twaalf aandachtspunten geformuleerd, waarin hij ook voortborduurt op zijn diesrede van februari dit jaar, waarin hij aandacht vroeg voor het belang van een academische gemeenschap. Onderzoekers moeten de nadruk verleggen van ’keiharde competitie op persoonsniveau naar meer gezamenlijkheid’.

Dominant en intimiderend gedrag blijken niet voorbehouden te zijn aan de Universiteit Leiden. Zo creëerde directeur Tania Singer van het Max Planck Instituut in Leipzig een klimaat van ’emotioneel misbruik, dreiging en afkraken van elkaars persoonlijke en arbeidsvaardigheden’, aldus het wetenschapsblad Science. Sterrenkundige Marcella Carollo, die in de jaren ’90 in Leiden werkte, maakte het als directeur van instituut voor astrofysica van ETH Zürich zelfs zo bont, dat het instituut volgens de Volkskrant ’stilletjes werd opgeheven.’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.