’Ik heb het vertrouwen van mijn ouders weer teruggewonnen’

Medewerker Internet
Katwijk

„Ik ben vorige zomer begonnen met blowen, omdat ik stress had door school en veel ruzie maakte”, zegt de 17-jarige Glen.

Verslaafd was hij niet, maar de Katwijker hing wel veel op straat met ’foute’ vrienden. De beslissing om uit die groep te stappen en weer terug te gaan naar zijn oude vrienden, heeft ervoor gezorgd dat hij is gestopt met drugs.

Glen is blij met de ruim dertig vrienden en vriendinnen met wie hij nu optrekt. „Ik doe alleen maar leuke dingen, zoals stappen en naar de bioscoop gaan. Dat past ook veel meer bij mij. Ik wil echt genieten in plaats van op straat hangen en niets doen.”

Het verplichte Halt-traject dat Glen werd opgelegd omdat hij bij een dealer wiet kocht, vindt hij ’onnodig’. De informatie tijdens de drugsvoorlichting was hem niet onbekend en de excuusbrief aan de burgemeester is een ’rare opdracht’. In gesprek gaan met je ouders heeft volgens Glen meer effect. De ouders van Glen waren woedend toen de politie op de stoep stond en ze er achter kwamen dat hun kind blowde. Twee dagen lang hebben ze intensief met elkaar over de situatie en de toekomst gepraat en de 17-jarige kreeg vervolgens anderhalve maand huisarrest.

Glen vindt het aan de ene kant overdreven dat het drugsgebruik door jongeren in Katwijk zo groots wordt aangepakt, maar het laat ook zien dat de gemeente geeft om ouders en hun kinderen. Onlangs is hij met een groep Katwijkse jongeren, wijkagenten en medewerkers van het Welzijnskwartier gaan paintballen. Door zo’n uitje bereik je jongeren veel beter, denkt hij.

Glen heeft geen spijt dat hij weleens drugs heeft geprobeerd. „Maar ik baal er wel van dat ik vorig schooljaar slecht heb afgerond, omdat ik het te veel gebruikte. Ik moet nu hard werken om die cijfers op te halen en ik weet niet of dat lukt.” Daarom probeert hij in zijn vrije tijd zoveel mogelijk werkervaring op te doen, zodat hij na de zomer eventueel met een beroepsopleiding kan starten.

„Ik heb mijn ouders heel diep geraakt, maar ik denk wel dat ik hun vertrouwen weer heb teruggewonnen”, blikt Glen terug.

Met blowen is hij gestopt en hij vlucht niet telkens het huis uit. De band met zijn ouders is daardoor een stuk beter, vindt hij. Glen gaat mee naar verjaardagen en ze kijken samen televisie. „Ik breng veel meer tijd thuis door dan voorheen. Laatst zei mijn vader dat ik goed bezig ben. Dat maakt me echt wel trots.”

Joost en Glen zijn pseudoniemen.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.