Medo Clean mag uitbreiden

Erna Straatsma
Koudekerk aan den Rijn

De gemeente Alphen aan den Rijn onderneemt geen actie meer om chemische wasserij Medo Clean uit Koudekerk aan den Rijn te verplaatsen.

Verplaatsing is te duur, vinden burgemeester en wethouders. De directie van het bedrijf eist voor het ontmantelen van het huidige en inrichten van een nieuw bedrijf ongeveer een miljoen euro.

Milieubelastend

Burgemeester en wethouders zien ’geen beletsel’ om het milieubelastende bedrijf aan de Dorpsstraat een vergunning voor uitbreiding te geven. Het college gaat in principe akkoord met de bouwaanvraag voor een 500 vierkante meter grote sorteerhal achter het bestaande gebouw.

Uitbreiding past in het bestemmingsplan en leidt volgens B en W niet tot extra verkeer in de buurt of een grotere milieubelasting.

Het college is er bovendien van overtuigd dat bedrijfsuitbreiding het woningbouwplan Zuidwijk, direct naast het bedrijf, niet in de weg zit. Uit milieuonderzoek zou blijken dat de aanwezigheid van Medo Clean geen belemmering vormt voor dit bouwplan.

Zuidwijk

Bouwplan Zuidwijk is een woningbouwplan van projectontwikkelbedrijf Vibu en woningcorporatie Habeko Wonen. Zij willen op het nagenoeg lege bedrijventerrein naast Medo Clean huizen bouwen.

Een woordvoerder van Medo Clean laat weten dat het bedrijf blij is met de uitbreidingsmogelijkheid. ,,Tegelijkertijd is het een gemiste kans voor het dorp om niet verder te praten over verplaatsing, want wij gaan er vanuit dat woningbouw daardoor niet mogelijk is. Wij zijn een bedrijf in de zwaarste milieucategorie. De wetgeving is klip en klaar, woningbouw vlakbij kan niet. Hartstikke onzin om te zeggen dat het wel kan.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.