FC Rijnvogels mag handen dichtknijpen

Hennie Kanbier
Amsterdam

Ricardo de Vlugt verontschuldigde zich na afloop min of meer voor zijn treffer die FC Rijnvogels, na een 2-0 achterstand, alsnog een punt bezorgde. De Katwijkse ploeg kreeg zo laat in de wedstrijd een beloning voor een optreden die haaks stond op de ontmoeting van vorige week tegen Noordwijk.

In die derby verdiende de ploeg van Hein van Heek minimaal een punt, maar vluchtte de formatie van Kees Zethof in de extra tijd als een dief in de nacht met de overwinning. In de hoofdstad kwamen de bezoekers, zonder de geblesseerden Bright Ampong en Arno Dijkstra, beduidend anders voor de dag. Vanaf de start was het slap en zielloos en dat leverde al na een minuut een tik op de kin op. Ron Rosenhart mocht combineren met Tim Wulffraat in het strafschopgebied en liet Jeffrey Verkerk met een schuiver kansloos.

Het was het begin van een uiterst moeizame middag voor FC Rijnvogels. Veel duels gingen verloren, de tweede bal was dikwijls voor de ploeg van Bart Logchies en er droop een zekere gelatenheid af van de ploeg, die van plan is om een rol van betekenis te gaan spelen. Pas na twintig minuten was er enig Katwijks gevaar via een kopbal voorlangs van Joost Leonard. De spits werd verder zelden bereikt door Jaap van Duijn en Joey Lauhouh en van aanvoer vanaf het middenveld was al helemaal gen sprake.

Swift was en bleef beter, maar kon voorin ook weinig uitrichten. Toch viel de 2-0 vlak voor rust, waarbij de Rijnvogels-defensie er andermaal niet fris uitzag. Opnieuw Wulffraat kon ongehinderd binnen knikken.

Het dwong Van Heek om in de rust vers bloed te brengen. ,,Met zo’n bank moet je wat doen. Enkel de keuze was lastig want ik kon er wel zes wisselen. Vooral de organisatie op het middenveld was niet best en zij kregen daar onnoemelijk veel ruimte.’’

Zo werden Luuk Slegt en Ryan Lugtigheid geslachtofferd voor Romano van der Stoep en Mart Spierdijk. Ivailo Staal schoof een linie door. Aanvankelijk sorteerde dat geen effect. Binnen vijf minuten had de score zomaar 4-0 kunnen zijn.

FC Rijnvogels bleef dolende, hoewel dat zeker niet aan de invallers te wijten was. Vanuit het niets werd het twintig minuten voor tijd 2-1. Staal bereikte Van der Stoep, die zijn ploeg koppend nieuw leven in blies. Toch kreeg Swift, dat komende woensdag voor de KNVB beker aantreed tegen bekerwinnaar Vitesse, weer kansen om de beslissing te forceren. Verkerk en onkunde aan Amsterdamse zijde voorkwamen de finale mokerslag. Een paar tellen na een enorme misser op 3-1 zorgde Van der Vlugt op aangeven van Van Duijn alsnog voor de eindstand.

Van der Vlugt: ,,Net als bijna de hele ploeg zat ik niet in de wedstrijd, maar dit doelpunt was nog wel een meevaller. Het zal absoluut beter moeten, want het gat naar de koploper is nu al groot.”

Van Heek erkende dat, in tegenstelling tot de eerste twee wedstrijden, er nu een te rijke beloning was uitgekomen. ,,Ik heb geen vechtmachine gezien. Dit kan echt niet. Ik heb zelden zo’n verval gezien binnen een week.”

FC Rijnvogels: Verkerk; Rifai, Staal, Wijmer, Soomer (66.Kluivers), De Vlugt, Lugtigheid (46. Spierdijk), Slegt (46. Van der Stoep), Van Duijn, Leonard, Lauhouh.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.