Besluit De Schelft Noordwijkerhout waarschijnlijk later

De Schelft in Noordwijkerhout. Het lijkt erop dat een besluit over sloop of renovatie van het zwembad/zalencentrum een aantal jaren wordt uitgesteld.© Archieffoto Paul de Vlieger

Paul de Vlieger
Noordwijkerhout

Over wat er moet gebeuren met sportpark De Boekhorst en zalencentrum annex zwembad De Schelft in Noordwijkerhout blijven de meningen in de plaatselijke politiek diep verdeeld. Toch is de gemeente nog steeds van plan komende maand een knoop door te hakken. Het blijft gissen welke kant het opgaat.

Het meest waarschijnlijke is dat de gemeente de twee kwesties - De Boekhorst en De Schelft dus - loskoppelt. Vervolgens wordt eerst een besluit genomen over een herinrichting en renovatie van het sportpark. Een besluit over de toekomst van De Schelft wordt dan een flink aantal jaren uitgesteld. Het einde van de levensduur van dat complex is weliswaar in zicht, maar tot 2023 kan De Schelft namelijk nog wel zonder al te grote ingrepen mee.

Het idee voor zo’n loskoppeling van de twee en het opschorten van een Schelft-besluit tot na 2020 werd woensdag tijdens een speciale commissievergadering ingebracht door de VVD. De liberalen voerden aan dat de gemeente niet teveel tegelijk moet willen doen. Dat zou de druk op de ambtelijke organisatie onnodig hoog opvoeren. Te grote projecten zouden bovendien een groter risico op overschrijding van de budgetten met zich meebrengen, denkt de VVD.

De partij deed daarom de suggestie om te beginnen met De Boekhorst. Daar zou langs de noordkant een nieuwe verbindingsweg (met fietspad) moeten komen tussen Langevelderweg en Herenweg. Verder moet het sportpark worden ingericht met zes velden - waarvan drie met kunstgras - voor VVSB, dertien tennisbanen voor TV De Boekhorst, een atletiekbaan voor NSL, nieuwe kantines en kleedkamers voor VVSB en de tennisclub, plus extra parkeerplaatsen. Een nieuwe sporthal hoeft er voorlopig niet te worden gebouwd omdat immers De Schelft in gebruik blijft.

Dit idee kreeg bijval van de NZLokaal, wat betekent dat er voor het plan een meerderheid in de Noordwijkerhoutse gemeenteraad is. VVD en NZLokaal hebben samen negen van de zeventien zetels.

Of het college van B en W, en wethouder Hans Knapp in het bijzonder, met de twee grootste fracties van Noordwijkerhout meegaat, is de vraag. B en W hebben tot nu toe steeds laten weten de vraagstukken De Boekhorst en De Schelft juist wél gezamenlijk te willen oppakken. De voorkeur van het college lijkt daarbij uit te gaan naar sluiting van De Schelft en de bouw van een nieuwe multifunctionele hal op De Boekhorst. Daar zouden zowel de sportclubs als de carnaval terecht moeten kunnen. In die plannen is geen ruimte voor een nieuw zwembad.

Het CDA, de derde partij van Noordwijkerhout, is een groot voorstander van dit scenario. Volgens die partij moet Noordwijkerhout nu de kans grijpen om een mooi nieuw en goed geoutilleerd sportcomplex te realiseren op De Boekhorst. Zwemmen moeten de Noordwijkerhouters maar in een ander dorp, bijvoorbeeld Lisse of Noordwijk. Ook D66 is die mening toegedaan.

GroenLinks en de PvdA willen juist dat het zwembad behouden blijft. ,,We vragen toch ook niet aan de voetballers om maar naar een vereniging in een ander dorp te gaan’’, aldus PvdA’er Jan Janson.

Op 17 maart neemt Noordwijkerhout een besluit.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.