Klok kasteel Duivenvoorde in Voorschoten gaat weer klingelen

Redactie Leidsch Dagblad
voorschoten

De klok van Kasteel Duivenvoorde gaat weer klingelen. Het is de vrijwilligers gelukt om het benodigde bedrag van ruim 20.000 euro voor de restauratie bijeen te vergaren.

Al meer dan tien jaar stond het karakteristieke uurwerk stil. ,,Het vertrouwde geklingel was er niet meer en dat was een gemis voor iedereen’’, merkt Daisy Kimman op.

Het torenuurwerk bestaat uit drie delen. Het oudste en meest herkenbare voor de kasteelbezoeker is de historische wijzerplaat uit de 17e eeuw. ,,Hier hoeft niets aan te gebeuren’’, vertelt Kimman. ,,De wijzerplaat is in 1993 nog voorzien van een nieuw goudlaagje. Die is nog mooi.’’ Aan de achterkant van het kasteel bevindt zich de slagklok die in 1714 is gegoten door Hemony. Niet zichtbaar voor het publiek is het derde deel van het ensemble: het uurwerk. Deze dateert van 1900 en is gemaakt door de Franse torenuurwerkfabriek Borrel.

Inmiddels is de opdracht voor de restauratie van de klok en het uurwerk verstrekt aan de Koninklijke Eijsbouts die een klokkengieterij en uurwerkfabriek heeft in Asten. ,,De restauratie gebeurt in hun fabriek’’, vertelt Kimman. ,,Eijsbouts haalt de klok en het uurwerk daarom binnenkort weg uit het kasteel.’’

Wanneer de klok en het uurwerk weer terugkomen, is nog niet bekend. ,,In elk geval vóór de feestelijke opening op 23 maart.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.