Horeca blijft remedie tegen leegstand

Ook de horeca op en rond de Nieuwe Rijn lijdt onder de huidige weersomstandigheden.© Foto Hielco Kuipers

Loman Leefmans
Leiden

Het stadsbestuur houdt vol dat er meer horecazaken mogen komen aan de Nieuwe Rijn en de directe omgeving. ,,De markt verandert, daar moeten we op inspelen’’, verdedigt wethouder Robert Strijk (D66) het standpunt.

Aan de Nieuwe Rijn, Botermarkt en Aalmarkt is het aantal cafés, lunchrooms en restaurants in de afgelopen jaren sterk toegenomen. Twee jaar geleden besloot de gemeente daarom tot een abrupte horecastop. Het aantal drink- en eetgelegenheden mocht niet groter worden dan eenderde van het totale aantal winkels. Maar eerder dit jaar liet Strijk weten daar weer vanaf te willen. Want horeca is nog altijd beter dan leegstand in de binnenstad.

Clusters

Op het voorstel tot verruiming kwam kritiek, van de buurtverenigingen en ook vanuit de horeca zelf. Toch wil Strijk zijn plan doorzetten. ,,Leegstand is gewoon niet goed’’, meldt hij over de tien ongebruikte winkelpanden in de directe omgeving. Ook wijst de wethouder op de clustering van winkels in Leiden die grotendeels als vanzelf is ontstaan, maar die de gemeente wil cultiveren. ,,Kleine winkeltjes rond Hooglandse- en Pieterskerk, winkelketens op de Haarlemmerstraat en horeca langs het water’’, zo geeft hij als voorbeelden.

Dat rechtvaardigt volgens Strijk ’een gedoseerde groei’ van horeca in het Nieuwe Rijn-gebied. Bovendien is volgens hem gebleken dat ondernemers uit andere winkelbranches niet staan te springen om zich aan de Nieuwe Rijn of Botermarkt te vestigen.

Geruchten

Dat de eigenaren van lege winkelpanden de huurprijs bewust hoog houden waardoor alleen horeca-ondernemers er nog interesse in hebben, doet Strijk af als ’geruchten’ die niet op waarheid berusten.

De wethouder weet wel dat er veel kritiek is op zijn voornemen, ook in de gemeenteraad. ,,Ik zie de discussie vol verwachting tegemoet en weet niet hoe het afloopt.’’

Mocht het debat in het voordeel van Strijk uitpakken, dan ligt er al een draaiboek klaar voor nieuwe horecazaken. Het moet gaan om een leegstand pand, nieuwe cafés zijn uitgesloten, er worden maar vijf extra vergunningen uitgegeven en wie het eerst komt het eerst maalt, na de officiële publicatie in de Stadskrant.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.